• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 17:34

SDA BIHAĆ: ČESTITKA POVODOM DANA 5. KORPUSA ARMIJE R BiH

„Cijenjene sugrađanke i sugrađani, porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci i oficiri, sretan vam Dan  Petog korpusa Armije R BiH.

Naš Korpus nije bio samo vojna jedinica, bio je to pokret, bila je to ideja, potreba svrstavanja u jedan stroj, sa zajedničkim ciljem prvo biološkog opstanka, a kasnije i slobode za sve građane BiH. Bez obzira koliko smo godina i kakve obaveze imali, u ratu smo se svi smatrali dijelom Petog korpusa.

Danas će mnogi reći da je dosta priče o ratu. Dijelom su možda i u pravu, ali nikad, na ovim prostorima nikad, ne smiju prestati priče, ne smiju umrijeti sjećanja na mršave i golobrade mladiće, praktično dječake, koji su svojim srcima, jer im je to bilo najjače oružje, odbranili ovaj Grad i domovinu BiH.  Naš dug prema njima je sjećanje na njih, njihovu žrtvu, njihova djela, kao i briga o njihovim porodicama.

Isto tako, 29 godina kasnije, želja nam je da živimo ideale za koje se borio  Peti korpus. Zadatak generacija koje žive danas i koje dolaze je da njeguju sjećanje na časni put  Petog korpusa, ali i da učine sve da naš narod živi u svojoj zemlji u ponosu, slobodi, prosperitetu i izobilju“.

  • 21.10.2021 - 13:53

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO