• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    11 °C
  • Ponedjeljak, 25.10.2021 - 13:04

SDA USK : Neophodna promjena vlasti u Kantonu

Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije  u Skupštini Unsko - sanskog kantona kazao je da posljednji revizorski izvještaji potvrđuju financijske afere i netransparentnost trenutnog saziva Kantonalne vlade.

" U ovom mandatu održano svega 18 redovnih sjednica Skupštine, ali su zato u tom periodu kroz Vladu Mustafe Ružnića prošla 23 ministra i osam savjetnika. Njihova imenovanja i razrješenja isključivo su za cilj imala opstanak na vlasti Narodnog evropskog saveza (NES-a) ili bivše stranke demokratske aktivnosti (A SDA). Brojni revizorski izvještaji potvrđuju niz afera netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, poput povećanja plata i naknada vladinim dužnosnicima i skupštinskim zastupnicima, zatim korištenja resursa kantonalnih institucija za širenje stranačke infrastrukture i izmještanje kantonalnih institucija, preduzeća i ustanova u objekte koji su u privatnom vlasništvu za višestruko skuplje zakupnine", kazao je Musić.

Asmir Ćufurović, zastupnik u Skupštini  USK  naglasio je da skupštinski zastupnici u mandatu ove Vlade nisu dobili nijedan financijski izvještaj o izvršenju Budžeta.

"Iako je to bila obaveza Vlade USK, mi nismo dobili nijedan izvještaj, niti smo naravno imali priliku da raspravljamo ili se očitujemo o njima. Vrlo slična situacija je i sa preduzećima sa višemilionskim budžetima. Primjer, prema izvještaju Ureda za reviziju, u Šumskom privrednom društvu "Unsko-sanske šume" u toku prošle godine zaposleno je 255 novih radnika. Izvještajem je potvrđeno da prijem u radni odnos za veći broj novouposlenih nije vršen u skladu sa Zakonom o radu koji propisuje obavezno provođenje postupka javnog oglašavanja", rekao ej , pored ostaloga Ćufurović.

Na današnjoj konferenciji za novinare KO SDA potvrđen je i povratak Bernade Jukić - Kličić u skupštinski zastupnički klub SDA. Podsjećamo  da je  ona zbog prethodnih postupaka, odnosno podrške usvajanju predloženog  budžeta za 2021. godinu bila privremeno isključena.

„ Nisam mogla dopustiti da oko šest hiljada budžetskih korisnika bude žrtva političkih relacija i neslaganja u ovom kantonu. Zbog toga sam bila isključena iz Općinske organizacije SDA Bosanski Petrovac. Međutim,  na reagovanje Kantonalnog odbora i samog vrha stranke ponovo sam tu", kazala je Kličić.

Članovi Kantonalnog odbora SDA USK smatraju da je neophodna hitna promjena vlasti u ovom kantonu, zato su spremni podržati svako drugo rješenje, uključujući i formiranje šire skupštinske većine i koalicione vlade.

  • Radio Bihać
  • 11.10.2021 - 14:59

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI