• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 16:07

SDA USK: Za neusvajanje kantonalnog Budžeta odgovorne Vlada i aktuelna skupštinska većina

Odgovornost za neusvajanje budžeta Unsko-sanskog kantona u predviđenom zakonskom roku isključivo snosi trenutni saziv Kantonalne vlade, odnosno aktuelna skupštinska većina koju predvodi Stranka demokratske aktivnosti, naglašeno je na konferenciji za novinare koju su jučer u Bihaću održali predstavnici Kluba poslanika Stanke demokratske akcije u  Skupštini USK.

"Znamo da danas ističe predviđeni zakonski rok za usvajanje Budžeta USK-a, a mi nemamo ni informaciju kada bi mogla biti sjednica. Odgovornost za ovu situaciju i neizvjesnost za sve budžetske korisnike, snose isključivo oni koji su na vlasti.  Mi uopšte nismo vidjeli Prijedlog budžeta i vjerujem da niko ne bi glasao za nešto što nije vidio. Čini mi se da ovdje nije problem budžet, nego međusobni odnosi ljudi na vlasti. I pored svega mi smo spremni razgovarati i tražiti adekvatna rješenja. Zbog svih budžetskih korisnika i  života u  Unsko-sanskom kantonu, u interesu nam je prevazilaženje ove situacije", naglasio je Jasmin Musić predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini.

Članovi SDA kritikovali su i višemjesečno neodržavanje skupštinskih sjednica.

 "Aktuelni saziv Skupštine je saziv koji se najmanje sastajao u historiji Unsko-sanskog kantona, što je najbolji pokazatelj nerada i neefikasnosti Kantonalne skupštine i vlade u ovom mandatu. Ako uzmemo u obzir da u ovoj godini nismo održali ni jednu sjednicu i   ono što smo u prethodnom periodu donosili i radili, onda se to sve zaista može okarakterisati apsolutnim neradom. Pored  svega, posljednjih dana svjedočimo i intenzivnom medijskom pritisku članova Vlade ili nekoj vrsti prebacivanja krivice na opoziciju, što je apsurdno", izjavio je skupštinski poslanik Nijaz Hušić.

Kreiranje rekordnog Prijedloga budžeta u iznosu većem od 235 miliona KM po  mišljenju skupštinskih poslanika Hadisa Jusića i Zinaide Hadžić je potpuno nerealno, s obzirom na ekonomske i sve druge posljedice pandemije koronavirusa. Oni se nadaju kako je povećanje u odnosu na Nacrt budžeta u interesu građana, a ne zbog drugih stranačkih interesa.

  • Radio Bihać
  • 01.04.2021 - 13:53

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI