• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 15:42

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio Dodika zbog "zapaljive retorike"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "zapaljivu retoriku" člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. On je ovo kazao na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka s premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

"Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Dakle, zapaljiva retorika u Republici Srpskoj ozbiljno zabrinjava. Strukture Bosne i Hercegovine su važne za stabilnost zemlje. Naročito Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da NATO ostaje predan snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom te da će nastaviti podržavati reformske napore zemlje za dobrobit svih.

"NATO-ova politika otvorenih vrata je historijski uspjeh i doprinosi sigurnosti u regiji", naglasio je Stoltenberg, između ostalog, u svom uvodnom obraćanju.

Šef NATO-a se malo kasnije tokom razgovora s novinarima na konferenciji za medije ponovo dotakao BiH. Ovog puta je imenom spomenuo Dodika.

"Vidjeli smo neke pomake u krivom smjeru tokom posljednjih godina. Zabrinuti smo zbog situacije u Bosni i Hercegovini uz zapaljivu retoriku Milorada Dodika. Njegove poruke zapravo potkopavaju jedno od glavnih postignuća koje smo napravili u stvaranju multietničkih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Stoltenberg.

Naglasio je da je ovo pitanje važno za Bosnu i Hercegovinu, cijelu regiju, "a i za sve nas".

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 24.11.2021 - 10:59

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI