• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    29 °C
  • Srijeda, 25.05.2022 - 15:01

Sigurnosno stanje u fokusu Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK

Na sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima, koji je danas održan u Bihaću, Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona pohvalio je angažman Kantonalne uprave policije, koja je najzaslužnija za brzo hapšenje osumnjičenih za ubistvo i ranjavanje u središtu Bihaća.

"Posebno je zabrinjavajuće što su migranti u međusobnim sukobima počeli koristiti vatreno naoružanje. Istraga je još uvijek u toku, međutim pretpostavka je da su osumnjičeni državljani Afganistana do njega došli krađom, ili eventualnom ilegalnom kupovinom. Najvažnije je da smo u saradnji sa građanima brzo reagovali i prikupili neophodne informacije, a zatim uz pomoć kolega iz Kantona Sarajevo uhapsili počinioce ovog teškog krivičnog djela", kazao je ministar Kljajić.

Poražavajuća je činjenica da je ubistvu u Bihaću, prethodilo ranjavanje vatrenim oružjem u ili oko centra Lipa, koje prema riječima članova Operativne grupe nije prijavljeno Upravi policije USK.

"U tom pravcu idu i naši današnji glavni zaključci. Neophodno je da svako počne raditi svoj posao, a to se prije svega odnosi na Službu za rad sa strancima BiH i Direkciju za koordinaciju djelovanja policijskih agencija koja je zadužena za sigurnost u prihvatnim centrima na području našeg kantona. Kako god bilo, svima nam je u interesu zaštiti sigurnost prvenstveno naših građana, te sve ljudske živote. Zato je neophodno da počnemo komunicirati, sarađivati i pravovremeno djelovati. S obzirom da nije vrijeme za međusobna optuživanja, pokušat ćemo što prije uspostaviti saradnju sa Službom za poslove sa strancima, te koordinirano sve migrante s gradskih ulica početi prevoziti u Prihvatni centar Lipa. Jednostavno, ljudi bez ikakvih dokumenata ne bi smjeli potpuno slobodno i nekontrolisano šetati ulicama grada Bihaća i općine Velika Kladuša, pogotovo kada je u Lipi popunjena možda petina smještajnog kapaciteta", riječi su Mustafe Ružnića, premijera USK .

Iz Gradske uprave Bihać  insistiraju na maksimalnom koordiniranom djelovanju svih policijskih agencija, kako bi sigurnosna situacija u svakom trenutku bila pod kontrolom.

"Jedino što Grad Bihać želi, a u kom kontekstu je i gradonačelnik Fazlić uputio poruku, jeste da oni koji su zaduženi za našu sigurnost,  to i rade. Mislimo na našu Policiju i sve policijske agencije pa do Ureda za strance u čijoj je nadležnosti i upravljanje kampovima i migrantima, odnosno licima  koja nemaju dozvolu za boravak u Bihaću,  Bosni i Hercegovini“, kazao je Edin Moranjkić savjetnik bihaćkog  gradonačelnika.

On je najavio i maksimalno pooštravanje kontrole ilegalnog prevoza migranata u i prema Unsko-sanskom kantonu, s obzirom da je ustanovljeno kako su upravo taksisti nakon ubistva prevezli osumnjičene do Sarajeva. Još jednom je istaknuto i opredjeljenje za zatvaranje privremenih prihvatnih centara Miral u Velikoj Kladuši i Borići u Bihaću.

  • Radio Bihać
  • 20.04.2022 - 15:14

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI