• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 13:42

SPD pobijedio u Njemačkoj, Scholzu najveće šanse za poziciju kancelara

Njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili "jasan mandat" da vode vladu prvi put od 2005. godine...

I da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, a iza njih s 24,5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, no obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu.

Budući da niti jedan veliki blok nema većinu, a oboje bi nerado ponovili svoju neugodnu "veliku koaliciju" od posljednje četiri godine, najvjerovatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrati ili Merkelini konzervativci. Dogovor o novoj koaliciji mogao bi potrajati mjesecima, a vjerovatno će uključivati manje Zelene i Liberalne demokrate (FDP).

- Sada vodimo u svim anketama, rekao kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz tokom okruglog stola s drugim kandidatima. To je ohrabrujuća poruka i jasan mandat kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti dobru, pragmatičnu vladu za Njemačku, dodao je nakon što se ranije obratio ushićenim pristašama SPD -a.

Rast SPD-a najavljuje skretanje ulijevo za Njemačku i pokazuje izvanredan povratak stranke koja je u samo tri mjeseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20,5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

63-godišnji Scholz postao bi četvrti poslijeratni kancelar SPD-a nakon Willyja Brandta, Helmuta Schmidta i Gerharda Schroedera. Ministar je financija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga.

Scholzov konzervativni rival Armin Laschet signalizirao je da njegov blok još nije spreman priznati poraz, iako su njegove pristaše bile tiše.

- Kancelara nije uvijek postavila prvoplasirana stranka, rekao je Laschet (60) na okruglom stolu. Želim vladu u kojoj su uključeni svi partneri, gdje su svi vidljivi, a ne onu u kojoj će samo kancelar zasjati, rekao je u prvom pokušaju pridobivanja manjih stranaka.

Schmidt je vladao krajem 1970-ih i početkom 1980-ih u koaliciji s FDP-om iako su njegovi socijaldemokrati imali manje zastupničkih mjesta od konzervativnog bloka.

  • vijesti.ba
  • 27.09.2021 - 11:10

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO