• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 06:03
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Specijalni izvjestitelj UN-a: Migracije su ispolitizirane

Stanje u privremenom prihvatnom centru na Vučjaku "potpuno neprihvatljivo"

Felipe Gonzales Morales

O eventualnoj finansijskoj podršci EU našoj zemlji nije mogao ništa detaljno kazati, osim da "računa na nastavak njihove pomoći", ali da je "primarna odgovornost na državi BiH", ...

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales boravio je u osmodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini sa zadatkom procjene migracione situacije, a obišao je privremene prihvatne centre Ušivak, Miral, Bira, Sedra, Borići i Vučjak, Azilantski centar u Delijašu, te Imigracioni centar zatvorenog tipa u Sarajevu. Cilj posjete bilo je procijeniti pozitivne zakone, važeće politike i prakse u pogledu upravljanja migracijama, te na koji se način sve to reflektira na poštivanje njihovih ljudskih prava.

Pozitivni aspekti

Generalni dojam Moralesa je da u vezi sa prilivom migranata u BiH postoje "pozitivni aspekti koji su u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava". Naglasio je da se zatvaranju migranata pristupa samo kao krajnjoj opciji, te da je većina smještena u prihvatnim centrima otvorenog tipa.

- Fragmentirana politička struktura, nedostatak jedinstvene vizije, kao i nedostatak volje organa vlasti na različitim nivoima za iskrenom saradnjom podrivaju ljudska prava migranata i tražitelja azila. Činjenica je da su svi prihvatni centri locirani u Federaciji BiH i da je većina migranata smještena na prostoru Unsko-sanskog kantona jasna je ilustracija da su migracije visoko ispolitizirane uz podijeljene političke programe u zemlji, kazao je Morales.

Primjetio je i da je pristup traženju azila ograničen, budući da je period između izjave namjere i podizanja zahtjeva za azil samo 14 dana, a sve otežava i obaveza prijave boravka, administrativna taksa, izostanak pravne pomoći i nedostatak kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH.

Pohvalio je to što je djeci migrantima omogućeno pohađanje nastave, ali da se mnogo može učiniti na zbrinjavanju djece koja čine gotovo 20 posto migranata koji prolaze kroz BiH, pri čemu otprilike trećinu tog broja čine maloljetnici bez pratnje.

Morales je upozorio da Ministarstvo sigurnosti ne vrši procjenu starosti, a maloljetnicima nije omogućen alternativni niti hraniteljski smještaj u porodicama. Odvojenog smještaja nema ni za žrtve rodno zasnovanog nasilja, zbog nedostatka sigurnih kuća u zemlji.

Ide zima

Najurgentnijim je ocijenio pitanje lokaliteta Vučjak. Stanje ovog kampa je "potpuno neprihvatljivo", zbog lokacije koja je u blizini miniranih područja, a bila je korištenja za odlaganje otpada. Skrenuo je pažnju da kamp nije opskrbljen vodom, strujom, sanitarijama i medicinskom njegom.

- Na dan moje posjete, u kampu je bilo smješteno oko 800 muškaraca samaca, među njima i 20 maloljetnika. Uvjeti su nehumani i apsolutno neodgovarajući za smještaj ljudskih bića. Zima se približava i da bi se spriječili smrtni slučajevi, neophodno je odmah poduzeti aktivnosti na obustavljanju prakse prisilnog dovođenja migranata na taj lokalitet, te iznalaženje alternativne lokacije za smještaj samaca, potcrtao je Morales.

Njegov sljedeći korak bit će izrada izvještaja koji će biti predstavljen Vijeću UN-a za ljudska prava sljedeće godine. O eventualnoj finansijskoj podršci EU našoj zemlji za pomoć migrantima nije mogao ništa detaljno kazati, osim da "računa na nastavak njihove pomoći", ali da je "primarna odgovornost na državi BiH". Kazao je i da je upoznat sa nasiljem hrvatskih graničara nad migrantima, te da je sa žrtvama zlostavljanja i razgovarao, ali i sa ambasadorom Hrvatske u BiH, što će ući u njegov izvještaj.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 02.10.2019 - 10:13
  • 413

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI