• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    23 °C
  • Srijeda, 26.06.2019 - 09:58
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Sportska (ne)ozbiljnost – bihaćki sportisti kao komandosi

U gradskom bazenu mogu jedino plivati po suhom, mada sumnjam da će im treneri to dopustiti zbog opasnosti od zmija

To najbolje znaju oni koji se za takmičenja pripremaju u dvoranama, izgrađenim dok je pokojni drug Tito bio u „cvijetu“ mladosti, ...

Sportski kolektivi ili specijalne vojne jedinice? Možda nekome smiješno pitanje, ali na sjeverozapadu naše države nikako nije nelogično... To najbolje znaju oni koji se za takmičenja pripremaju u dvoranama, izgrađenim dok je pokojni drug Tito bio u „cvijetu“ mladosti.

Ove novije, „mlađe“ – obično su nedovršene! Izgradnja krene za vrijeme predizborne oluje, ali svi znamo da kod nas ti politički „cunamiji“ traju samo dok se „vladike“ ne dočepaju fotelja.  Pa ih onda ovaj pravi vjetar – poslan od svevišnjeg, odnese u komšijinu avliju, ili se pod metrom snijega uruše kao nespretno izgrađena kućica od šibica.

Znate da se većina nogometnih klubova iz BiH za nove takmičarske obaveze priprema na Jadranu. Oni bogatiji „skoknu“ i do Turske!  Za to vrijeme, prvotimci ovdašnjih klubova, imaju ovakav plan i program pripremnog ciklusa: „lopatanje“ i trčanje kroz prtinu (kardio dio), zatim izbjegavanje snježnih i ledenih prepreka s loptom, te logičnim slijedom temperaturnih oscilacija – prepoznavanje saigrača u blatu do koljena.

Zaboravih spomenuti, na trening nekim danima mogu samo transporterima – baš kao komandosi na misijama po Afganistanu, Iraku, Siriji... E da, na more će „naobdan“ u julu, ako dobiju januarski minimalac.

U suprotnom, Una je uvijek na raspolaganju! U Gradskom bazenu mogu jedino plivati po suhom, mada sumnjam da će im treneri to dopustiti zbog opasnosti od zmija. Ovo sa sigurnošću znam, jer smo prije nekoliko godina kolega i ja snimajući ono što je ostalo od bazena – „hrabro“ pobjegli... Ne razaznajemo vrste, možda nije ni bila otrovnica, ali u našim očima izgledala je kao „kraljevska kobra“.

Zato su zapravo svi bihaćki sportisti, hrabri kao vikićki „skakači“. Neki ih odmilja, ako je to uopšte prikladno, zovu „kamikazama“. Svi oni na dotrajalim skijama jure niz strmu padinu, odraze se – pa vješto izbjegavaju završetak  u obližnjoj jaruzi.

Je li vam još uvijek smiješno pitanje s početka?

  • Muhamed Sadiković
  • 28.02.2018 - 14:37
  • 1484

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI