• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 22.10.2020 - 08:44
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Stari grad Sokolac biće novi turistički brend

Turistička zajednica predstavila nove projekte

 

Turistička zajednica Grada Bihaća, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, jučer je u starom gradu Sokocu predstavila četiri nova infrastrukturna projekta, čijom će realizacijom Sokolac postati još jedan od novih turističkih brendova grada na Uni. Novinarima su projekte prezentirali predstavnici Rotary kluba Mirsad Bašić i Almir Kurtović, predsjednik Turističkog klastera Una Adnan Mekić i vršilac dužnosti direktora Turističke zajednice Armin Amidžić.

Radi se na prvom mjestu o dovođenju strujnog priključka do Sokolačke kule u suradnji sa Gradskom upravom, što je preduvjet za mnoge druge projekte. Najavljeno je i unapređenje infrastrukture na postojećoj trim-stazi Debeljača, koje se realizira sa Rotary klubom, a uključuje uređenje novog odmorišta sa spravama za vježbanje, kao i postavljanje dvije "ljubavne klupe" sa pogledom na grad.

Turistička zajednica vlastitim sredstvima pokreće i projekt postavljanja solarne rasvjete od naselja Sokolac do Kule. Korištenje obnovljivog izvora energije za napajanje ove rasvjete za cilj ima da istakne važnost savremenog promišljanja o odgovornom odnosu prema energetskim resursima.

Četvrti i najvažniji projekt, koji je jučer predstavljen, je izgradnja „srednjovjekovne“ pozornice koju će podržati i razvojni projekt 'Market Makersi', financiran od strane Vlade Švicarske. Tako će se Sokolac i Bihać na novi način otvoriti za različite umjetničke i zabavne sadržaje. Pozornica će biti na raspolaganju svim udruženjima, grupacijama i pojedincima koji će na ovoj lokaciji moći predstaviti svoja djela i ideje, te joj na taj način udahnuti jedan sasvim novi život.

„Po okončanju ovih projekata, javnosti ćemo predstaviti novi brend koji smo nazvali 'SOKA kulturna scena', s kojim će se ovaj srednjovjekovni grad u budućosti predstaviti na turističkom tržištu. Ovo je naredni korak ka oživljavanju našeg kulturno-historijskog spomenika. Više od hiljadu godina historije, mitova i legendi dobit će ljetnu pozornicu na kojoj će se pisati nova kulturna, umjetnička i zabavna budućnost turističke ponude grada Bihaća“, kazao je jučer podno sokolačkih zidina vršilac dužnosti direktora Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

  • Radio Bihać
  • 24.09.2020 - 10:23
  • 427

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI