• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    5 °C
  • Petak, 27.11.2020 - 20:38
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Svečano pušten u rad vodovod Orašac – Ćelije – Štrbački buk

Jučer je na Štrbačkom buku svečano pušten u rad novosagrađeni vodovod Orašac – Ćelije – Štrbački buk ukupne dužine 7,5 km. Jedan od najznačajnijih projekata za NP Una i razvoj turizma na području Grada Bihaća zajednički su financirali  Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Grad Bihać, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada USK i Javno preduzeće NP Una.

Otvorenju vodovodne mreže prisustvovali su Edita Đapo, ministrica turizma i zaštite okoliša FBiH, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, Mustafa Ružnić, premijer USK i Amarildo Mulić, direktor NP Una.

U svojim obraćanjima federalni ministri turizma i poljoprivrede Edita Đapo i Šemsudin Dedić istakli su da je podrška projektu ukupne vrijednosti 440.000 KM, bila neupitna kada je u pitanju Vlada FBiH jer se radi o jednom od najljepših nacionalnih parkova u BiH koji iz godine u godinu ima porast broja posjetitelja.

„Nakon podrške izgradnji vodovodne mreže, Vlada F BiH osigurala je i sredstva od milion KM za asfaltiranje nešto više od pet kilometara puta prema Štrbačkom buku i to je nastavak naše podrške NP Una i Gradu Bihaću kojem je turizam jedna od strateških grana“, kazali su ministri Đapo i Dedić.

Zahvalivši se svima na podršci i osiguranim sredstvima za realizaciju ovog projekta, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić u svom obraćanju kazao je da su Nacionalni park Una i aerodrom Bihać dva strateška projekta kojima se Bihać želi pozicionirati kao turistička destinacija sa netaknutom rijekom Unom i prirodom.

Podršku projektu dala je i Vlada USK, a prema riječima premijera Mustafe Ružnića, turizam je jedna od strateških grana razvoja, te je kantonalna vlada u skupštinsku proceduru uputila i Prijedlog zakona o turizmu kojim će se ova oblast dodatno zakonski urediti.

  • Radio Bihać
  • 29.09.2020 - 08:25
  • 283

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI