• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 16:10

Švedska ambasadorica u BiH posjetila USK

U okviru dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist,  jučer je boravila u Bosanskom Petrovcu i na lokaciji Prihvatnog centra "Lipa". Amabasadorica Stromquist  danas je  razgovarala sa predstavnicima Gradske uprave Bihać i Mustafom Ružnićem,premijerom USK.

"Imamo zaista uspješnu dugogodišnju saradnju sa Gradom Bihaćem i ostalim gradovima i općinama USK, kada su u pitanju projekti jačanja lokalnih zajednica. Naravno, razgovarali smo o tome, ali i o aktuelnoj situaciji sa migrantima i izbjeglicama. Evidentan je napredak u kompletnom procesu dostojanstvenog smještaja, tretiranja i omogućavanja što normalnijih životnih okolnosti tim ljudima. Sada je itekako primjetan adekvatan angažman nadležnih državnih institucija, s tim da ćemo se mi i dalje zalagati za pravednu raspodjelu ovog tereta na teritoriju cijele države", kazala je švedska ambasadorica  u BiH.

U upravi Grada Bihaća naglašena  je  važnost ovakve podrške i saradnje sa Ambasadom Švedske u  BiH.

„Zajednički smo u posljednjih nekoliko godina realizovali brojne projekte u oblastima energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja, kao i jačanja demokratije i ljudskih prava. Tri projekta su u fazi realizacije.  Razgovarali smo i o budućoj saradnji. Suvišno bi bilo isticati angažman Švedske i pomoć kada je u pitanju situacija sa migrantima i izbjeglicama",  kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić.

  • Radio Bihać
  • 23.09.2021 - 11:38

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI