• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    22 °C
  • Utorak, 15.06.2021 - 11:00
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

'Trgovska mora, reci NE MOŽE!'

U Bosanskom Novom održan skup protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada

'Niko ne smije ignorisati međunarodne i druge akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara', poruka je sa današnjeg protestnog skupa u Bosanskom Novom u kojem su učestvovali i predstavnici Inicijative 'Trgovska mora, reci NE MOŽE!'.

Niko nema pravo ignorisati akte, sporazume, konvencije, principe i načela, ali ni pravo građana Bosne i Hercegovine na život i čuvanje okoline u kojoj žive. Glas onih koji su ugroženi ignorišu zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija, poručeno je sa protestnog skupa.

Svi građani Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, kao i građani Hrvatske koji su ugroženi ovom prijetnjom, su pozvani da potpišu peticiju protiv izgradnje deponije nuklearnog otpada, a zemlje članice EU i njihove ambasade, su pozvane da ne stoje po strani.

Učesnici protesta su poručili da ne žele vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano na Trgovskoj gori. Ako se to ipak desi, kažu da će ih to prisiliti na radikalne, nekomšijske mjere. Pozivaju na razumno, komšijsko tretiranje života i prava građana koji živi na ovom području.

  • Radio Bihać
  • 27.09.2019 - 14:15

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI