• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 12:06

Turistički radnici protestuju u Sarajevu, traže olakšanje ulaska stranih državljana u BiH

Stotinjak turističkih radnika iz svih dijelova BiH protestovalo je danas u Sarajevu upozoravajući na, kako su kazali, diskriminatorne odluke vlasti, koje ugrožavaju njihovo poslovanje., ...

Protestnu šetnju od Sebilja do Parlamenta BiH organizovalo je Udruženje turističkih vodiča Sarajeva "Vučko", Udruženja turističkih privrednika BiH, Udruženja poslodavaca trgovine, ugostiteljstva i turizma "Horeca RS", turističkog klastera UNA-SANA te turističkog klastera Hercegovine.

Organizatori su u najavi kazali da je njihova namjera da protestnom šetnjom još jednom upozore Vijeće ministara BIH na, kako su kazali, katastrofalne posljedice koje izaziva nedonošenje odluke o privremenom ukidanju viza za ulazak u BiH državljana Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske, te nedonošenje odluke o olakšanom ulasku turista u BiH.

"Želimo da napomenemo javnost kako su sve uređenije zemlje u cilju spašavanja turističkog sektora, koji je, ekonomski gledano, naviše pogođen pandemijom koronavirusa, donijele odluku o olakšanom ulasku turista u zemlje", naveli su.

Njihovi zahtjevi su:

-Ukidanje obaveznog PCR testa za strance koji su uredno vakcinisani minimalno 15 dana prije dana ulaska u BiH

-Ukidanje obaveznog PCR testa za strance koji su unazad 6 mjeseci preboljeli COVID-19, uz obaveznu predožbu dokaza

-Obavezan negativan PCR test ili brzi antigenski test za turiste koji ne zadovoljavaju navedene kriterije, ne stariji od 72 sata

-Djeci do 15 godina omogućiti ulazak u BiH bez testiranja

-Privremeno ukidanje viza za turiste iz Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske.

-Nakon protestne štenje bit će organizovana i konferencija za medije u hotelu Holiday.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 09.06.2021 - 13:11

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI