• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 16:04

Turković: EU će pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH

Evropska unija će pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a riječ je o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU "The European Peace Facility", kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

"Cilj instrumenta je povećavanje sposobnosti EU da spriječi konflikte, sačuva mir i ojača međunarodnu stabilnost i sigurnost, a ukupni budžet ovog instrumenta iznosi pet milijardi eura za 2021.-2027. BiH je prva država korisnica ovih sredstava, a očekujemo da će biti donirano deset miliona eura za jačanje deminerskih kapaciteta OSBiH", navodi Turković.

Očekuje da će i ministri vanjskih poslova EU donijeti i stavove o posljednjim dešavanjima u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu.

"Od suštinske je važnosti da ovu krizu pretvorimo u šansu da u najkraćem roku ispunimo preostale uvjete za kandidatski status. To bi vjerujem bio najbolji odgovor retrogradnim politikama", saopćila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković putem Facebooka.

  • bhrt.ba
  • 15.11.2021 - 10:08

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI