• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:50

Turković pozvala Tegeltiju da bez odlaganja sazove sjednicu Vijeća ministara BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je urgenciju predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji u kojoj ga poziva da hitno zakaže sjednicu Vijeća ministara BiH.

“Uvjerena sam da ste svjesni kako Vijeća ministara BiH krši i zakonsku obavezu da, u situaciji kada nije usvojen budžet, osigura funkcioniranje institucija usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH”, navela je Turković.

Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, pozvala je Tegeltiju da bez odlaganja zakaže u julu odgođenu sjednicu kako bi se usvojila ta odluka i nastavio rad na svim drugim pitanjima od interesa za bh. građane.

“Duboko vjerujem u vaše razumijevanje da politički razlozi, ma kakvi oni bili, ne mogu biti opravdanje za prestanak rada u interesu svih građana. Institucije BiH su mjesto gdje se trebaju rješavati problemi, u skladu sa zakonom i ustavom, a na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglasila je Turković.

Na službenoj stranici Vijeća ministara još uvijek nema najavljene telefonske ili redovne sjednice, iako je predsjedavajući Tegeltija jučer održao nekoliko sastanaka s ambasadorima akreditiranim u BiH, što bi mogla biti naznaka povrataka političkih predstavnika iz Republike Srpske u državne institucije.

Politički predstavnici iz Republike Srpske bojkotiraju rad u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula nametnuo dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je i razlog zbog kojeg Tegeltija ne zakazuje sjednicu.

Vijeće ministara BiH trebalo bi donijeti Odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija, čime bi bile osigurane isplate iz budžeta do kraja godine budući da dosadašnja odluka ističe 30. septembra, a budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu nije prošao svu potrebnu proceduru.

  • bhrt.ba
  • 28.09.2021 - 10:26

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI