• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    29 °C
  • Srijeda, 25.05.2022 - 14:09

Tužilaštvo BiH odlučilo: Komentari Elmedine Muftić o Milanoviću, Čavari i Cerićeve objave nisu govor mržnje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije našlo elemente govora mržnje u statusima koje je na Facebooku pisala i prenosila od drugih, novinarka i spisateljica iz Vareša Elmedina Muftić, te neće biti pokrenut postupak pred Sudom BiH.

Ovu informaciju Muftić je uz obavijest dobijenu iz Tužilaštva BiH objavila na društvenim mrežama.

- Želim da se zahvalim svima vama koji ste bili uz mene kada sam pozvana na saslušanje u SIPA-u, medijima koji su objektivno izvještavali. Posebno hvala onim medijima koji su mi dali podršku, MTV Igman, TV Hayat, Faktor, Stav, Udruženje novinara Nino Ćatić, Bosnjaci. net, i dr. Ovo je pobjeda slobode govora, prava da mislimo dakle postojimo. Ovo je potvrda da se moramo boriti za interpretaciju istine o agresiji i genocidu, za kulturu sjećanja na časnu Armiju RBiH.

Mene zastraišiti ne možete, ja se borim za svetinju koja se Bosna zove, na tom putu ili ću pobijediti ili šehiditi. Ja znam za šta živim i prema čemu idem!

I onima koji su učestvovali u ovom procesu, koji su mislili da će me prepasti, ušutjeti poručujem "budimo dobre komšije", vidjeli ste da me slomit ne možete, jer kad si na istini sve što se desi, pobjeda je - napisala je Muftić.

Muftić je u januaru ove godine saslušana u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog komentara koje je napisala na Facebooku, a na temelju istrage o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Jedan njen komentar odnosio se na izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Vijeću sigurnosti UN-a kako on predstavlja Hrvate iz Bosne i Hercegovine, drugi na izjave predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o Bošnjacima koje je dao tokom posjete Varešu.

Dva posta, Muftić je podijelila od bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića koji je pohvalio državnog zastupnika i profesora Zlatana Begića zbog njegovog nastupa u duelu na Face TV sa Milanom Tegeltijom, te crtež osnovca iz Bužima koji je objavio Ezher Beganović.

  • faktor.ba
  • 13.05.2022 - 10:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI