• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 02.12.2023 - 18:57

U BiH zabranjen uvoz mandarina iz Hrvatske

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji, te EU, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u saopćenju.

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

"Agencija za bezbjednost hrane prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u saradnji  sa nadležnim inspekcijskim organima preduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH", ističe se u saopćenju koje prenose mediji.

  • vijesti.ba
  • 20.11.2023 - 15:52

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI