• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 00:55

U Bihaću obilježena 30. godišnjica formiranja namjenske vojne industrije

Svoju 30. godišnjicu formiranja, na prigodan način danas su obilježili i nekadašnji pripadnici namjenske vojne industrije 5. Korpusa Armije R BiH. Oni su u društvu savjetnika gradonačelnika Bihaća Jasmina Stambolije, posjetili spomen-obilježje braniocima Bihaća, a onda su se uputili na područje nekadašnje kasarne Grabež. Zašto ova lokacija i zašto baš 8. avgust, iako je namjenska vojna industrija formirana još u maju 1992, objašnjava Ekrem šiljdedić:

„Iako smo mi do tada već proizvodili minobacačke mine 60 i 82 mm, 8. avgust je dan kada je prvi put upotrijebljena minobacačka mina 120mm, koja je ispaljena baš po ovom dijelu na kojem se sad nalazimo. Naime s ovog mjesta je po cijelom gradu djelovao neprijateljski tenk, kojem smo na taj način, djelujući minobacačima, ograničili djelovanje“.

Namjenska vojna industrija Petog korpusa Armije R BiH, koristeći ograničene resurse na veoma maloj i fizički izolovanoj teritoriji tadašnjeg bihaćkog okruga, kroz tri i po godine rata proizvodila je uniforme, sredstva za zaprečavanje, vojničke pribore za jelo, ali i ručne i troblonske bombe, kumulativne mine za blisku protivoklopnu borbu, minobacačke mine svih kalibara, pa i minobacače od 120 mm, topovske granate 76 mm, sve do komlikovanijih proizvoda poput raketa. Zbog svega toga, značaj postojanja i rada namjenske vojne industrije Petog korpusa, podcrtao je i savjetnik bihaćkog gradonačelnika Jasmin Stambolija.

„Kada pogledate i današnju situaciju, shvatite da sve ono što je proizvodila naša namjenska vojna industrija, ni danas nije lako proizvesti. Mislim tu prije svega na minobacačke mine, rakete, minobacače i svakako da je vojna insutrija imala i dala značajan dopinos odbrani. Zbog svega toga, ovim se ljudima trebamo i moramo zahvaliti, kao i obilježavati ovakve godišnjice“.

  • Radio Bihać
  • 08.08.2022 - 15:27

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO