• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    14 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 10:24
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

U Bihaću počeo 18. Međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2021"

EKOBIS  se održava na  Gradskoj otoci, a organizuje ga Privredna komora Unsko-sanskog kantona. Ove godine prisutno je više od 200 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije, koji će svoje ponude posjetiocima sajma predstaviti i plasirati u periodu od 9. do 12. septembra. Sajam je svečano otvorio Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

"Naš EKOBIS je odavno nadmašio okvire Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine i ponosni smo što ide dalje. Kantonalna vlada je i ove godine generalni pokrovitelj, a nadam se da će u budućnosti i sve druge institucije na sličan način prepoznati ovakve manifestacije, koje su od izuzetnog značaja za naš privredni razvoj", kazao je  premijer Ružnić.

Tema “EKOBIS-a 2021” je elektromobilnost, stoga će se posebna pažnja obratiti na prezentaciju i promociju hibridnih električnih automobila, odnosno njihove prednosti u očuvanju okoliša.

U okviru ovogodišnjeg sajamskog izdanja bit će organizovani i Sajam turizma “Ekotour”, kao i Sajam obrta i starih zanata.

"To su novine koje smo željeli realizirati još prošle godine, ali smo bili spriječeni zbog otkazivanja kompletne manifestacije. Ideja je da ove sajmove nekoliko godina organiziramo u okviru našeg “EKOBIS-a”, kako bismo ih vremenom brendirali i omogućili njihovo samostalno održavanje. Moram napomenuti da smo se posebno posvetili poštivanju svih propisanih mjera, koje su uslovljene trenutnom zdravstveno - epidemiološkom situacijom", rekao je pored ostaloga  predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Regija – partner ovogodišnjeg EKOBIS-a je Posavski kanton, dok međunarodni sajam ekologije u Bihaću kao i u prethodnom periodu, posebno podržavaju Vlada Unsko-sanskog kantona, Federalna vlada i Grad Bihać.

"EKOBIS" se prometnuo u vodećeg zagovornika održivog razvoja zelenih tehnologija. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH podržava sve sajamske manifestacije posebno dizajniranom mjerom kroz model ostalih vrsta podrške", izjavio je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić.

„EKOBIS  je jedna od najznačajnjih manifestacija, ne samo za Grad Bihać, nego i za USK i F BiH. Nakon pandemijske 2020. godine, PK USK je organizacijom 18. Međunarodnog sajma ekologije napravila značajan iskorak u privrednom i turističkom razvoju ovog dijela BiH“, riječi su Jasmina Stambolije, savjetnika gradonačelnika Bihaća.

Planiran je i obiman programski sadržaj kada su u pitanju radionice i paneli, na kojima će se posebna pažnja posvetiti saobraćajnoj povezanosti Bihaća sa Sarajevom, odnosno očuvanju vode i okoliša.

  • Radio Bihać
  • 09.09.2021 - 14:35

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI