• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 23:17

U Bihaću uskoro novi pogon za proizvodnju vode

Gradsko vijeće Bihaća na jučerašnjoj sjednici dalo je saglasnost na samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije privrednom društvu „Green Water“ iz Kulen Vakufa za korištenje vode izvorišta Ostrovica radi njenog flaširanja i prodaje na tržištu.

Bihać bi do kraja ljeta trebao dobiti novi proizvodni pogon, koji bi zapošljavao 11 radnika. Riječ je o firmi „Green Water“ iz Kulen Vakufa, a voda koja bi se flaširala i prodavala zvat će se Una. Tako planira investitor koji je uložio u fabriku „Green water“ iz Kulen Vakufa, koja je ugašena 2007. godine.

„U narednom periodu firma „Green Water“ sa svojim partnerima planira u postojećim kapacitetima pokrenuti proizvodnju, dok se riješe sve zakonske regulative, od koncesije, vodni saglasnosti i svih dozvola koje su potrebne za rad. A u narednom periodu poslije pokretanja proizvodnje, kreće se sa drugom realizacijom. To je izgradnja novog pogona za proizvodnju. Za prvu investiciju se planira 5,6 miliona eura u novo postrojenje. A druga investicija je izgradnja nove hale i kupovina određenog zemljišta oko fabrike“, kazao je Nedžad Kosović, predstavnik firme „Green Water“.

Radi se na tome zadnjih nekoliko godina, što je jučer i podržalo Gradsko vijeće Bihaća.

„Voda bi se crpila u svom kapacitetu, 10 litara u sekundi. Taj proizvod će se pojaviti na području kantona i šireg regiona. Ovo je jedna lijepa priča po pitanju doprinosa ukupnom ekonomskom razvoju Bihaća“, naveo je Sakib Alijagić, šef Odsjeka za privredu Gradske uprave Bihać.

Ovom Odlukom o davanju saglasnosti na samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije otvoren je put da „Green Water“ pristupi daljoj proceduri okončanja zaključenja ugovora koncesije putem resornog ministarstva i Vlade Unsko-sanskog kantona.

  • Radio Bihać/RTVUSK
  • 25.05.2023 - 12:59

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI