• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Četvrtak, 20.06.2019 - 00:07
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

U elektrifikaciju unske pruge uloženo 2,3 miliona maraka

Direktor Željeznica FBiH Enis Džafić boravio u Bihaću

(foto: klix.ba)

Sigurnosne rampe još nisu postavljene, a to je u ingerenciji gradova i općina, ...

Jučer su o obnovi unske pruge, predstavnici JP Željeznice Federacije BiH razgovarali u Bihaću sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem. Osim važnosti pokretanja željezničkog povezivanja Bihaća sa glavnim gradom države, ovaj projekt svakako ima svoj veliki značaj i za razvoj turizma.

Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH, smatra da će ljepote Une i Nacionalnog parka sigurno privući značajan broj posjetilaca. Od drugog jula će turisti biti u mogućnosti da bh. vozom iz Sarajeva, odnosno iz Čapljine dođu u ovaj dio Bosne i Hercegovine i uživaju u prirodnimn ljepotama. Kako je rekao direktor Džafić, linije će biti iz Čapljine, Mostara, Sarajeva, preko Doboja i Banjaluke do Bihaća.

Generalni direktor Željeznica FBiH, važnim smatra i to što talgo voz pokreće električna energija, za čiju se proizvodnju koristi domaći energent, a to je važno i sa aspekta zaštite okoliša.

Kantonalni premijer Husein Rošić je sa direktorom Džafićem razgovarao i o ponovnom uspostavljanju turističkog Rotary voza do, kako je rekao, srca Nacionalnog parka Martinbroda. Nakon što je Republika Hrvatska jednostrano prekinula ovu liniju, iz Željeznica Federacije su ostavili garancije da će ona ponovno biti uspostavljena.

Razgovaralo se i o sigurnosnim rampama, koje nisu trenutno postavljene, a što je u ingerenciji općina i gradova, posebno onih kroz koje voz prolazi. Grad Bihać je u tom smislu već potpisao ugovor sa Željeznicama FBiH, a to će vjerovatno uraditi i Općina Bosanska Krupa, gdje ima i najviše ukrštanja cesta sa željeznicom.

Voz će iz Bihaća kretati u 2 sata nakon ponoći, a u Sarajevo stiže u 10:30. Iz Sarajeva kreće u 16 sati i u Bihaću je na stanici pola sata iz ponoći. Stajaće na stanicama u Bihaću, Cazinu, Srbljanima, Bosanskoj Krupi, Otoci, Novom, Prijedoru, Banjaluci, Doboju, Maglaju, Zavidovićima, Žepču, Kaknju, Visokom, Podlugovima i Sarajevu.

Cijena karte od Bihaća do Sarajeva u jednom pravcu će biti oko 42 KM, a cijena povratne karte oko 62 KM, zavisno od razreda u kojem se vozi.

Popust na redovnu cijenu će, kako je rekao direktor Džafić, imati osobe starije od 60 godina, studenti, penzioneri, đaci i novinari. Za djecu do 4 godine prijevoz će biti besplatan, djeca do 12 godina starosti će plaćati 50%, a ratni-vojni invalidi 30% jeftiniju kartu.

Projekt elektrifikacije unske pruge je koštao 3 miliona maraka. Od toga je Vlada FBiH izdvojila 2,3 miliona, a Željeznice FBiH 700.000 KM vlastitih sredstava.

Prvi putnički talgo voz na stanicu u Bihaću iz Sarajeva dolazi 2. jula u 17:30.

  • Radio Bihać
  • 21.06.2018 - 10:25
  • 1047

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI