• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Ponedjeljak, 29.04.2024 - 05:12

U Istočnom Sarajevu počeo sastanak lidera stranaka na državnom nivou

Lideri stranaka na državnom nivou, HDZ-a, NS-a, NiP-a i SDP-a, stigli su na sastanak u administrativni centar Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Pored domaćina iz SNSD-a, na ovom sastanku su prisutni i Dragan Čović iz HDZ-a, Nermin Nikšić, Saša Magazinović i Nerin Dizdar iz SDP-a, Edin Forto, Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz NS-a, te Elmedin Konaković i Denis Zvizdić iz NiP-a. Sastanku prisustvuje i Nenad Nešić iz DNS-a.

Ovaj sastanak je najavljen još krajem jula. Na sastanku, stranke koje zajedno čine vlast na državnom nivou, imaće cilj da postignu saglasnost oko usvajanja obećanih zakona, posebno onih koje Evropska unija ističe kao važne. Među zakonima koji se planiraju usvojiti su zakon o VSTV-u, zakon o sudovima BiH, zakon o sukobu interesa i zakon o slobodi pristupa informacijama.

Sastanak se održava dva sata prije nego što bi trebala početi sjednica državnog parlamenta, na kojoj se očekuje da će neki od pomenutih zakona biti usvojeni. Važno je napomenuti da će tokom te sjednice takođe biti razmotrena i imenovanja ministra finansija iz redova SNSD-a.

Ovo je prvi put da se čelnici državne vlasti sastaju u ovom formatu nakon ljetne pauze.

Nakon današnjeg sastanka i sjednice parlamenta bit će mnogo jasnije da li će vlast krenuti putem obećanih reformi i usvajanja neophodnih zakona ili će kriza biti produbljena. Podsjetimo, kriza je pojačana nakon što je vlast u RS-u usvojila zakone kojima odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH te odluka visokog predstavnika. U međuvremenu je i podignuta optužnica protiv Milorada Dodika.

  • federalna.ba/radiobihac.com
  • 22.08.2023 - 09:35

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI