• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 22:48

U NP „Una“ do kraja godine očekuju oko 90 000 posjeta

Do jučer je u Nacinalnom parku „Una“ evidentirano oko 83. 000 posjeta, čime je već za skoro 60 posto nadmašen prošlogodišnji broj u ovom periodu, kazao je Amarildo Mulić, direktor JP „NP Una“.

"Bila je ovo dobra turistička sezona za Nacionalni park Una i općenito turističko - ugostiteljski sektor u Unsko-sanskom kantonu, naročito kada u obzir uzmemo pandemijske okolnosti. Do sada smo zabilježili  oko 83. 000 posjeta, te očekujemo da do kraja godine nadmašimo i cifru od 90. 000. Time smo se približili broju od 100 hiljada posjetilaca u 2018. godini. Podsjećam, rekordna je bila 2019. sa 120 000 posjeta, a siguran sam da nije bilo pandemije koronavirusa i svega što je ona uslovila da bismo već pričali o dolasku 200. 000 posjetilaca i turista", kazao je direktor Mulić.

U posjeti Javnom preduzeću "Nacionalni park Una" jučer je bila ministrica privrede Unsko-sanskog kantona Samra Mehić. Još jednom je naglašena liderska uloga ovdašnjeg Nacionalnog parka u razvoju turizma, odnosno važnost međusobne saradnje i podrške.

"Vlada Unsko-sanskog kantona je  ove godine iz budžetskih sredstava za JP „NP Una“ izdvojila 20. 000 KM. Nastojat ćemo da pomognemo u realizaciji svih infrastrukturnih i drugih projekata. Jednostavno, svjesni smo važnosti našeg Nacionalnog parka Una, svih njegovih vrijednosti i potencijala, te u skladu s mogućnostima podržavamo njegov napredak", izjavila je ministrica Mehić.

Zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Nisvet Jusić  je, boraveći u posjeti JP „NP UNA“ naglasio  ulogu JP“NP UNA“ u izradi Strategije razvoja turizma u F BiH .

„Ono na čemu se nakon donošenja novog  Zakona o turizmu radi jeste donošenje Strategije razvoja turizma F BiH, gdje je JP“ Nacionalni park  Una“ jedan od nosilaca te aktivnosti. Nama je u interesu da se usvoji nova strategija kojom će USK, pored Sarajeva i Mostara zaista dobiti veći broj turista. Zakonom je predviđeno da lokalne zajednice mogu osnivati turističke zajednice i da oni mogu na neki način biti generator razvoja turizma, a mi pratimo kako to rade lokalne zajednice. Grad Bihać i koliko smo upoznati, općina Sanski Most je u proceduri da realiziraju taj dio dok su se ostale općine i gradovi orijentirali da na drugi način  prate razvoj  turizma, ali je važno da je to ono što oni smatraju optimalnim i nama je to prihvatljivo“, naglasio je Jusić

U JP „NP UNA“očekuju i  jači angažman institucija na području USK, prije svega Vlade USK, kad je u pitanju razvoj i ulaganje u Nacionalni park , pogotovo u prioritne infrastrukturne projekte.

„Naravno, nadamo se da  će se i Grad Bihać  aktivno uključiti u realizaciju  važnih projekata.  Iskoristili smo ovu priliku da prezentiramo najbitnije aktivnosti  koje bismo trebali realizirati u narednom periodu, čime želimo stvorili bolji ambijent za još  kvalitetniji razvoj turističke ponude na ovim prostorima i kompletnog uslužnog sektora“, dodaje direktor Amarildo Mulić.

Jučer je razgovarano i o procesu upisa Milančevog buka - vodopada u Martin Brodu u Registar svjetske prirodne baštine, gdje se kroz period od naredne dvije godine očekuje i pozitivan epilog.

  • Radio Bihać
  • 03.09.2021 - 11:20

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO