• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:34

U Sarajevu danas dženaza velikanu Abdulahu Sidranu, komemoracija će biti održana u Narodnom pozorištu

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života

Velikan pera, jedan od najistaknutijih predstavnika književne scene Bosne i Hercegovine Abdulah Sidran, čovjek čiji trag osta ugraviran za sva vremena u bh. kulturnoj baštini, danas će u Sarajevu biti ispraćen na vječni počinak.

Dženaza Abdulahu Sidranu bit će klanjana danas u 15.40 sati nakon ikindije namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Sidran će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije, dok će tevhid biti proučen istog dana poslije ikindije namaza u Ferhadija džamiji. Prethodno će u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 12 sati biti upriličena komemoracija posvećena toj književnoj i ljudskoj gromadi.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života, javlja Fena.

Ostat će upamćen kao scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: "Bolest od duše", "Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva", "Zašto tone Venecija", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Sarajevski tabut", "Morija", "Pjesme poslije rata" i brojne druge.

 

  • oslobodjenje.ba
  • 27.03.2024 - 09:52

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI