• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 14:14

U Sarajevu i Zenici izdavali lažne potvrde o vakcinaciji

Osam uhapšenih osoba u akciji "Posrednik" predato je jutros u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Oni se terete za više krivičnih djela jer su izdavali i prodavali falsifikovane potvrde o vakcinaciji na području dva kantona.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić rekla je za Klix.ba da će osumnjičeni biti zadržani 24 sata, a u tom periodu će postupajuća tužiteljica odlučiti od daljnjim mjerama.

Osumnjičeni se terete za više krivičnih djela, između ostalog da su se udružili u grupu u proteklom periodu, i za iznos od 200 do 300 eura posredstvom službene osobe u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo osiguravala izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Među uhapšenima su uposlenici zdravstvenih ustanova u ova dva kantona. Kako saznajemo, među njima su i uposlenici Doma zdravlja KS i Opće bolnice u Sarajevu.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, u sklopu operativne akcije “Posrednik” na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti veći broj covid potvrda i PCR testova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

  • fokus.ba
  • 31.03.2022 - 10:49

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI