• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    23 °C
  • Utorak, 15.06.2021 - 11:56
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

U USK trenutno u prihvatnim centrima 1. 954 migranta, van njih više od 2. 400

Koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Unsko-sanskom kantonu Vladimir Mitkovski na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Bihać o stanju čistoće u gradu prezentirao je sve trenutne statističke podatke o praćenju kretanja migranata u Bosni i Hercegovini, posebno u našem kantonu.

Potvrđeno je kako su u ovom momentu 1. 954 osobe smještene u zvaničnim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu, kao i da ih je 2. 413 van centara, odnosno na gradskim ulicama, u nedovršenim objektima i javnim površinama.

"Znate da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) djeluje u više od 50 svjetskih zemalja, gdje provodimo neku vrstu organizirane vježbe ili akcije praćenja kretanja migranata. Prošli petak smo to uradili u BiH, odnosno u istom danu smo zajedno sa našim partnerima locirali i prebrojali sve osobe koje su trenutno van prihvatnih centara. Ukupno u državi ih je 3. 220, od čega u USK 2. 413 ili oko 75 posto ovog ukupnog broja ljudi. Samo u Bihaću ih je 1. 205 i zato nažalost možemo reći da je upravo taj njihov nekontrolirani boravak zapravo problem koji utiče na stanje u čistoće u gradu", kazao je Mitkovski.

Trenutno je u šatorskom naselju na lokalitetu Lipa zbrinuto 647 migranata, bihaćkom centru "Borići" 224, velikokladuškom "Miralu"  783, te cazinskoj "Sedri" 300 osoba.

"U centrima je sve besprijekorno organizovano, uključujući i odvoz komunalnog otpada, tako da centri ne predstavljaju nikakav problem.  Usvim centrima imamo izvanrednu saradnju sa gradskim javnim preduzećima i ustanovama, uključujući Javno komunalno preduzeće Komrad. Do određenog ekološkog problema ili pojave veće količine smeća dolazi u dijelovima grada, u kojima migranti borave nekontrolirano", riječi su koordinatora IOM-a Mitkovskog.

Ponovio je da je IOM u svom dosadašnjem boravku u Bihaću realizirao i pomogao niz infrstrukturnih i ekoloških akcija i projekata, te da će njihov angažman biti i nastavljen u tom pravcu.

Naglašeno je i da je od otvaranja prvog prihvatnog centra u USK 25. jula 2018. godine, kroz zvanične centre u ovom dijelu Bosne i Hercegovine prošlo 30. 564 osobe.

"To je broj koji je prošao kroz zvanične prihvatne centre u ovom kantonu, a samo u centrima na području Bihaća boravilo ih je 20. 890. Ovo su znači samo podaci vezani za prihvatne centre, gdje su neki ljudi ostajali jednu ili dvije noći, a neki i po godinu dana", rekao je koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Unsko-sanskom kantonu.

  • Radio Bihać
  • 12.05.2021 - 15:23

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI