• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    2 °C
  • Petak, 05.03.2021 - 22:54
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

U Vitezu poskupljuju voda, kanalizacija i odvoz otpada

Javno komunalno preduzeće (JKP) „Vitkom“ iz Viteza dobilo je saglasnost Općinskog vijeća za korekciju cijena odvoza otpada kojom će se izbalansirati iznosi za pravna i fizička lica, kao i za korekciju cijena isporuke vode za piće te kanalizacione mreže. 

Kako je kazao Igor Miličević, direktor JKP „Vitkom“, uprkos povećanju, cijene će ostati najniže kad su u pitanju gradovi u okruženju. 

Šest pumpi

- Trenutno imamo šest pumpi, u procesu smo nabavke još dvije nove, pa nam u prosjeku mjesečno dođe do 12.000 KM računa za struju koji mi moramo platiti. Vodosnabdijevanje smo riješili pa smo jedna od rijetkih općina u FBiH koje s ovim nemaju problem. Da bi sistem bio finansijski održiv, morali smo izvršiti korekcije cijena - rekao je Miličević.

Cijena kubnog metra vode do sada je u Vitezu iznosila 0,60 KM za fizička lica, dok je novim cjenovnikom ona podignuta na 0,80 maraka. Nešto viša će biti cijena i usluga kanalizacione mreže za fizička lica, pa će ubuduće biti 0,40 KM po kubnom metru potrošene vode, što je za deset feninga više u odnosu na prije.

Odvoz otpada

Kad je u pitanju odvoz otpada, ovoga puta cijene će biti umanjene samo za pravne osobe, pa bi tako, umjesto stare cijene koja se kretala u rasponu od 0,40 do 0,93 KM po metru poslovnog prostora, nova iznosila 0,70 KM. Također, pravne osobe plaćat će i naknadu za deponiju u iznosu od 5,85 KM.

Problema s plaćanjem odvoza otpada kad su u pitanju pravna lica, kaže direktor, ima puno.

„Počulica“ ne plaća usluge

- Znatan dio pravnih lica ne plaća odvoz otpada. Recimo, Poslovna zona „Počulica“ nije dala ni marku, a u pitanju su ogromne količine otpada, od čega dio završava u gradu, a dio ko zna gdje i onda imamo situaciju da se svuda uokolo stvaraju divlje deponije, za koje opet Općina ili viši nivoi vlasti moraju platiti da ih se očisti - kazao je Miličević.

  • avaz.ba / Radio Bihać
  • 12.01.2018 - 08:40
  • 976

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI