• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:24

Uhapšen načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić

U akciji FUP-a slobode lišeno šest lica

Fikret Abdić

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, ...

Danas se na području Velike Kladuše provedi opsežna akcija Tužilaštva Unsko-sanskog kantona kodnog naziva "Mreža", a nadležno tužilaštvo objavilo je detalje akcije.

"U akciji koja se provodi u suradnji sa Federalnom upravom policije, slobode je lišeno šest lica, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić. Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine", navodi se.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

"Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ. U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Ovako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša", stoji u saopćenju.

Također se sumnja da je općinski načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

"U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena. Lica lišena slobode će u toku sutrašnjeg dana biti predana postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama", zaključili su.

  • Radio Bihać
  • 18.06.2020 - 15:13

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI