• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    22 °C
  • Ponedjeljak, 02.08.2021 - 20:09
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

UNESCO pozvao na obilježavanje Svjetskog dana radija

Svjetski dan radija obilježava se 13. februara

Na globalnom nivou radio ostaje najuticajniji mass-medij, ...

Na 36. sjednici Opće skupštine UN-a 2012. godine, UNESCO (Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a) je proglasio 13. februar kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija.

Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187. sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora.  Datum 13. februar odabran je u znak sjećanja na 1946. godinu kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne saradnje i osiguranja pristupa informacijama putem radija.

U svojoj odluci, Opća skupština potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, uz učešće nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja i drugih ustanova kulture).

„Radio je moćan medij koji slavi čovječanstvo u svoj njegovoj različitosti i konstituira platformu za razvoj demokratskog diskursa. Na globalnom nivou radio ostaje najuticajniji mass-medij. Ova jedinstvena sposobnost da dopre do najšire publike znači da radio može da oblikuje društvena iskustva pluraliteta i da stoji kao arena koja će osigurati da se čuje svačiji glas. Radio stanice treba da služe različitim zajednicama, da pruže široku lepezu programskih sadržaja i da tako reflektuju ljepotu društvenog pluraliteta“, poručili su ove godine iz UNESCO-a, povodom obilježavanja Svjetskog dana radija.

  • Radio Bihać
  • 11.02.2021 - 11:29

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI