• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 19.04.2024 - 20:52

Univerzitet u Bihaću osigurao sredstva za upošljavanje 11 mladih asistenata

Univerzitet u Bihaću preko Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH osigurao je dio sredstava za provodenje aktivne politike zapošljavanja 11 asistenata na Univerzitetu u Bihaću. Drugi dio obezbijediće Vlada USK.

Ovo je projekt Federalnog zavoda za zapošljavanje kojim se Vlada USK obavezala da će u budžetu za narednu godinu planirati iznos od 94.000 KM, za sufinansiranje zapošljavanja 11 mladih asistenata na Univerzitetu u Bihaću.

Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću, kaže da bi bilo dobro da se ovom projektu uvođenja mladih ljudi na Univerzitet pristupi kontinuirano, jer se događa smjena generacija, stari profesori idu u penziju i prirodna je potreba da se vrši namirivanje mladog kadra.

Ovim je zatvorena finansijska konstrukcija od 200.000 KM za upošljavanje mladih asistenata na period od godinu dana. Federalni zavod za zapošljavanje je izdvojio 105.000 KM.

Premijer USK Husein Rošić, ističe da je ovo jedan od planova zapošljavanja mladih ljudi, koje provodi Vlada USK. S obzirom da se radi o procesu stručnog napredovanja koji traje 4 godine po osnivačkim aktima Univerziteta u Bihaću, Vlada će nastojati održavati ovaj projekt sa tendencijom povećanja broja uposlenih asistenata.

Svaka od 7 članica Univerziteta u Bihaću primiće u radni odnos jednog do dva asistenta u skladu sa potrebama, a uz ispunjavanje drugih zakonom propisanih uvjeta, jedan od kriterija za izbor je da se osobe nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

  • Radio Bihać
  • 15.11.2017 - 15:29

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI