• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 04:40
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

USK: Korejska donacija vrijedna 100.000 američkih dolara omogućit će kvalitetnije obrazovanje

Korejska ambasada u Hrvatskoj  je za dvije srednje škole u USK obezbjedila CNC mašine i informatičku opremu. Donirana oprema je već na raspolaganju učenicima i profesorima u Mašinsko - saobraćajnoj školi u Bihaću i Mješovitoj srednjoj školi u Cazinu. Vrijednost  donacije je 100 hiljada američkih dolara.

"Zadovoljstvo nam je da smo mogli pomoći, odnosno olakšati rad i učenje mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. S obzirom na sve što smo vidjeli ovdje u Unsko-sanskom kantonu, ponovo smo zainteresirani za saradnju i da pomognemo u nabavci onog što eventualno još nedostaje", kazao je Kim Dong-chan, ambasador Republike Koreje u Hrvatskoj.

Almin Hopovac, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona je naglasio  važnost  ove donacije, jer je prema njegovim riječima stigla u strukovnu školu i omogućit će adekvatno obrazovanje i edukaciju kadra koji je deficitaran.

"Poslužit će za kvalitetno obrazovanje učenika i njihovu konkretnu pripremu za buduće potrebe tržišta rada. Našoj djeci je potreban upravo taj segment praktičnog i funkcionalnog znanja i usavršavanja", izjavio je ministar Hopovac.

Vrijednost instalirane CNC mašine, pratećeg alata i informatičke opreme u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Bihaću je oko 80 hiljada maraka.  Mješovita srednja škola u cazinu dobila je skoro istu opremu u vrijednosti 60 hiljada KM. Pošto su profesori stručnih predmeta već prošli potrebnu edukaciju , oni već sa svojim učenicima učestvuju u realizaciji i izradi  projekata.

  • Radio Bihać
  • 28.10.2021 - 15:08

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO