• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    °C
  • Četvrtak, 11.08.2022 - 07:33
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

USK: Povećan broj zaraženih koronavirusom, ali situacija nije zabrinjavajuća

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić potvrdio je kako je i u ovom kantonu u posljednje vrijeme povećan broj osoba zaraženih koronavirusom. Najveći broj oboljelih građana je u Cazinu i Sanskom Mostu, međutim ohrabrujuće je da nema povećanja broja pacijenata sa težom kliničkom slikom.

"Većinom se radi o asimpomatskim slučajevima, ili oboljelima sa lakšim simptomima, odnosno lakšom kliničkom slikom. Pretpostavljamo da je do povećanja broja zaraženih došlo zbog pojačanog kretanja stanovništva u ljetnim mjesecima, konkretnije putovanja zbog ljetovanja i godišnjih odmora, kao i dolaska velikog broja ljudi iz dijaspore. Najvažnije trenutno je da nemamo drastično povećanje broja hospitaliziranih pacijenata, što potvrđuje da ovaj oblik omicron virusa nije toliko virulentan i ne izaziva težu kliničku sliku", izjavio je ministar Halkić.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću trenutno je hospitaliziran jedan pacijent.

"Simptomi su trenutno u blažem obliku, tek kod nekih oboljelih građana u vidu povremeno povišene tjelesne temperature, gubitka čula mirisa i okusa, bola u zglobovima, te malaksalosti", riječi su epidemiologa Doma zdravlja Sanski Most Nade Elijaš.

Iz preventivnih razloga, u svim zdravstvenim ustanovama domovima za njegu starijih osoba preporučeno je nošenje zaštitnih maski, kao i održavanje preporučenog razmaka ili distance između ljudi.

  • Radio Bihać
  • 28.07.2022 - 11:19

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO