• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 23:50

USK: Prigodnim sadržajima se obilježava Dan Petog korpusa Armije RBiH

Članovi porodica poginulih i nestalih boraca, pripadnici jedinica Petog korpusa i ostali građani USK jučer i danas obilježavaju 29 godina od osnivanja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Sjećanja na Peti korpus ne gajimo samo mi u USK, nego i ljudi širom Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da je oslobađanjem i uspjesima u operaciji "Sana 95" ubrzan proces završetka rata, odnosno u značajnoj mjeri povećana mogućnost opstanka Bosne i Hercegovine", izjavio je Amir Avdić ratni komandant u Petom armijskom korpusu.

Ovaj značajni datum obilježava se u svim općinama i gradovima USK, obilaskom gradskih mezarja i groblja, te spomen - obilježja , obilaskom kasarne "Adil Bešić" u Bihaću i svečanom akademijom u Sanskom Mostu.

„Bila je to časna i herojska borba i ponosni smo na Peti armijski korpus. Dobro bi bilo i sa naučnog aspekta malo više govoriti o značaju onog što je uradio naš Korpus, odnosno o značaju očuvanja Bihaćkog okruga za ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine", riječi su Seada Jusića još jednog ratnog komandanta  jedinica Petog korpusa.

Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. U redovima Petog korpusa AR BiH bilo je 618 oficira, 829 podoficira i skoro 9. 000 vojnika.  Sa Atifom Dudakovićem na čelu, u operaciji "Sana 95" Peti korpus je porazio neprijateljske snage i oslobodio Veliku Kladušu, Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Adil Bešić i Izet Nanić posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata.  Kraj ratnih dejstava, tri brigade dočekale  su sa počasnim nazivom slavne ,501., 503., i 511., a 502. bihaćka i 505. bužimska  kao viteške.

 

  • Radio Bihać
  • 21.10.2021 - 11:31

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI