• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Nedjelja, 16.05.2021 - 22:28
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

USK: Skupština usvojila Budžet za 2021. godinu

Jučer je na redovnoj sjednici Kantonalne skupštine sa 16 zastupničkih glasova, usvojen Budžet Unsko-sanskog kantona koji za 2021. godinu iznosi 235 miliona.

Usvajanje Prijedloga budžeta svojim glasovima omogućili su i zastupnici Demokratske fronte  Amir Murić i  Stranke demokratske akcije  Bernada Kličić, koji do juče nisu činili aktuelnu skupštinsku većinu.

"Nisam svoj glas uvjetovao ničim, već sam podržao ovogodišnji Budžet zbog budžetskih korisnika i financijske deblokade kantona. Ne odbacujemo mogućnost naknadnih razgovora o određenim kadrovskim rješenjima i djelimičnoj rekonstrukciji Vlade USK", izjavio je zastupnik DF-a u Kantonalnoj skupštini, Amir Murić.

Mustafa Ružnić, premijer USK je usvojeni Budžet ocijenio prikladnim u odnosu na okolnosti i izrazio  zadovoljstvo  njegovim usvajanjem.

"Sve činimo u skladu sa mogućnostima i tako će biti i u narednom periodu. Neće biti nikakvih nerealnih poteza i megalomanskih zahvata. Itekako  smo svjesni trenutnog vremena i svega što bi moglo uslijediti.  Vodili smo računa o svim budžetskim korisnicima, potrebama zdravstvenih ustanova, policijskih službenika, privrednika, poljoprivrednika, zaposlenih u obrazovanju i  ostalih. Nastavljamo gdje smo stali", kazao je pored ostaloga premijer Mustafa Ružnić.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije  u Skupštini Unsko-sanskog kantona nije podržao Prijedlog budžeta za 2021. godinu, jer ga smatraju  "prenapuhanim" i nerealnim.

"Stav  SDA je od početka jasan. Nismo učestvovali u kreiranju budžeta, odnosno nismo imali priliku sugerisati kako pomoći  ugroženim resorima u vrijeme pandemije koronavirusa. Ukazali smo na opasnost da ne dođe do aranžmana sa MMF-om, te upitne realizacije planiranog kreditnog zaduženja, čime bi ostali bez 40 miliona maraka planiranih u ovogodišnjem Budžetu. Prošlogodišnje izvršenje budžeta bilo je oko 200 miliona, uključujući i 24 miliona maraka sa nivoa F BiH. To dovoljno govori o realnosti ovogodišnjeg iznosa budžeta u vrijeme pandemije koronavirusa", naglasio je predsjednik Kluba zastupnika SDA, Jasmin Musić.

Musić je  dodao da još uvijek ne može komentarisati motive djelovanja svoje stranačke kolegice Bernade Kličić, osim da je ono što je učinila u suprotnosti sa stavovima i postupanjem i  Kluba zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona i KO SDA.

U nastavku jučerašnjeg zasjedanja, skupštinski zastupnici usvojili su i Prijedlog odluke o utvrđivanju visine premije za tekuću godini, te još nekoliko dokumenata koji se tiču rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Premija zdravstvenog osiguranja u USK za 2021.godinu iznosi 20 KM po osiguranom licu, kao i prethodnih godina. 

Zastupnici u Skupštini USK jučer su razmatrali i usvojili i Prijedlog Odluke o učešću  osiguranih lica  u troškovima  korištenja zdravstvene zaštite, Prijedlog Odluke o obimu prava  na korištenje ortopedskih i drugih pomagala  koji se obezbijeđuju u Zavodu zdravstvenog osiguranja  USK, te Program rada  JU „ Kantonalni fond  za pomoć  u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija., prognanih i socijalno ugroženih kategorija za tekuću godinu... 

  • Radio Bihać
  • 13.04.2021 - 10:56
  • 171

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO