• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:15

Usvojene izmjene i dopune zakona o organizaciji i nadležnosti kantonalnih organa uprave, te o prostornom uređenju i građenju

Skupština Unsko-sanskog kantona na današnjoj je 16. redovnoj sjednici usvojila Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija, kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju.

„Aktuelne i interesantne teme, pa su iz tog razloga i poslanici imali priličnu potrebu iskazati svoja mišljenja. Obje tačke su dobile potrebnu podršku, a posebno bih istakao izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju, odnosno uvođenje e-dozvola u oblast građenja. Inače, predstavnici Ministarstva uz podršku USAID-a rade na tom projektu, te on od danas može zvanično krenuti i biti operativan u općinama i gradovima“, izjavio je predsjedavajući Skupštine USK Zikrija Duraković.

Najviše polemike izazvao je ipak Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija, ili konkretnije uvođenje mogućnosti kantonalnim ministrima da imaju plaćene savjetnike.

„Prvenstveno smatram da je Zakon nedorečen u tom smislu, jer bi zaista trebalo biti određeno koliki je to broj savjetničkih pozicija u svakom ministarstvu, te to ističemo kao bitnu zamjerku. Nažalost, mislimo da će ovo stvoriti i prostor za politička uhljebljavanja, jer je to uvijek tako bilo i nažalost uvijek će tako i biti“, riječi su Sanila Hasića, predsjednika Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Kantonalnoj skupštini.

S druge strane, skupštinski zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Musić smatra da je ovo urađeno po uzoru na Federalni zakon i neke druge kantone, a da je cilj efikasnost ministarstava.

„Očekivano, sjedište mijenja gledište. Prošli saziv Vlade je imao namjeru da formira tri nova ministarstva i da donese Zakon koji je danas donijela Skupština. On će omogućiti ministrima da imaju svoje savjetnike, a cilj je efikasnost, te olakšavanje ministru kada dođe u novi resor da povede sa sobom osobu od povjerenja“, kazao je Musić.

Nakon pauze, skupštinski zastupnici će, između ostalog, raspravljati o Nacrtu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Unsko-sanskom kantonu, kao i Odluci o davanju saglasnosti na ovogodišnji Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

  • Radio Bihać
  • 02.04.2024 - 14:26

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI