• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    33 °C
  • Ponedjeljak, 04.07.2022 - 14:06
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Uzroci katastrofalnog požara u Austrotermu nepoznati

Na sreću nije bilo povrijeđenih

Da je požar u Austrotermu već sada donekle pod kontrolom i da je najvažnije da nema povrijeđenih, potvrdio je Edin Kulenović, šef Civilne zaštite Grada Bihaća.

"Od  7 sati i 15 minuta borimo se sa ovim katastrofalnim požarom. Angažovali smo apsolutno sve jedinice iz grada Bihaća, a u pomoć su nam pristigli i članovi Vatrogasne jedinice Cazin. Konkretno kada je u pitanju vatrena stihija, mogu reći da je situacija već donekle pod kontrolom. Očekujem kako će kroz nekoliko sati požar biti u potpunosti ugašen", izjavio je Kulenović.

Upućeno je upozorenje stanovništvu svih  lokolnih naselja da što manje vremena provode na otvorenom i da obavezno drže zatvorene prozore  prostorija u kojim borave. Onemogućeno je i zadržavanje u blizini zapaljenog kompleksa.

"Osnovna djelatnost  ove firme bila je proizvodnja termo - izolacije, konkretnije stiropora. Svima je onda jasno koliko to otežava situaciju vatrogascima. Upućeno je i jasno upozorenje građanima u svim okolnim gradskim naseljima. Jako je rano govoriti o bilo čemu. Međutim, sasvim je jasno da je materijalna šteta ogromna. Kompletan poslovni kompleks je bio zahvaćen vatrom", dodao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća.

Adnan Beganović, portparol Policije Unsko-sanskog kantona je potvrdio  i maksimalnu  uključenost raspoloživih policijskih timova.

" Svi raspoloživi timovi su od jutros na terenu. Pomogli smo prilikom evakuacije zaposlenih, koji su u trenutku izbijanja požara bili u radnoj smjeni. Potpuno smo organizovali kontrolu pristupa objektu, kao i svih pristupnih puteva i okolnih saobraćajnica. Nemoguće je trenutno govoriti o uzrocima požara, s obzirom da se uviđajnim radnjama pristupa tek nakon što požar bude u potpunosti ugašen", riječi su portparola Policije USK.

Austrotherm je inače austrijska firma s bihaćkom adresom i zapošljava više od 50 radnika. Osnovna djelatnost je proizvodnja termo izolacije - stiropora, a do sada je izuzetno uspješno poslovala kako na domaćem, tako i na tržištu van BiH.

  • Radio Bihać
  • 24.05.2022 - 13:44

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO