• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    33 °C
  • Ponedjeljak, 04.07.2022 - 13:41

Uzroci požara u bihaćkom Austrotermu još nepoznati, šteta milionska

Bihaćki vatrogasci i ostale raspoložive službe za zaštitu i spašavanje jučer su tek oko 15 sati i 30 minuta uspjeli ugasiti požar koji je buknuo u ranim jutarnjim satima u bihaćkoj firmi Austroterm.

"U akciji je učestvovalo je 16 vatrogasaca i osam vozila Vatrogasne jedinice Bihać. Tokom dana u pomoć su nam stigla i trojica vatrogasaca iz Cazina, sa njihovim vozilom. Moram istaći i nezanemariv angažman svih ostalih službi zaštite i spašavanja. S vatrenom stihijom smo se borili više od osam i po sati, a najavažnije je da niko nije povrijeđen. Otežavajuća okolnost nam je bio i još jedan reaktivirani požar na području grada u isto vrijeme, pa je dio snaga morao biti raspoređen i na tu intervenciju", izjavio je Mirsad Šehić, komandir Vatrogasne jedinice Bihać.

Uzroci požara bit će poznati  tek nakon detaljnih uviđajnih i istražnih radnji, a ogromna šteta je vidljiva u cijelom poslovnom kompleksu Austroterma.

" Vatrogasci  su dali svoj maksimum u ovoj situaciji, a sada je sve na nadležnim službama koje će utvrditi uzroke katastrofalnog požara. Naša raspoloživa oprema vjerovatno nije najadekvatnija za ovakve intervencije, ali smo uradili apsolutno sve što je u našoj moći. Mislim da je svima jasno kako je riječ o fabrici termoizolacijskih ploča, odnosno stiropora i koliko je to uticalo na kompleksnost uvjeta za gašenje", dodao je komandir Šehić.

Da jučerašnji požar i gusti oblak crnog dima koji se bio nadvio nad gradom, ipak nisu drastično uticali na kvalitet zraka u naseljenom gradskom području, potvrdili su i iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

"Jučerašnji smjer vjetra usmjerio je dim i moguće polutante u suprotnom smjeru od gusto naseljenog gradskog područja. Uradili smo mjerenja na više punktova i izmjerene su normalne vrijednosti lebdećih čestica", riječi su dr. Jasmine Cepić , načelnice Službe higijene i ekologije Zavoda za javno zdravstvo USK.

Iz Policije USK i nadležnog Kantonalnog tužilaštva USK najavljene su uviđajne i istražne radnje kojima će se utvrditi uzroci požara, nakon čega će biti moguća i detaljna procjena materijalne štete.

  • Radio Bihać
  • 25.05.2022 - 13:18

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO