• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 11:00
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Vakcinacija u EU ubrzana, neophodan oprez zbog novih varijanti koronavirusa

Proces vakcinacije protiv COVID-19 ubrzan je širom Evropske unije (EU) što će, uz poboljšanje opšte epidemiološke situacije, omogućiti postupno ponovno otvaranje društava, ocijenilo je Evropsko vijeće.

Evropsko vijeće usvojilo je u utorak nekoliko zaključaka o bolesti COVID-19, u kojim upozoravaju da je i dalje neophodan oprez u pogledu pojave i širenja varijanti. Aktualni rad na tome da se poveća proizvodnja vakcina i osigura odgovarajuća opskrba u cijeloj Evropi biće od ključne važnosti, saopštili su iz Evropskog vijeća.

Evropsko vijeće također zaključuje da bi se u periodu prije ljeta trebalo nastaviti s naporima da se osigura koordinisani pristup vakcinama.

“U tom kontekstu Evropsko vijeće pozdravlja postignuti dogovor o digitalnoj potvrdi EU za COVID-19 i poziva na njegovu brzu provedbu. Kao sljedeći korak, s ciljem olakšavanja slobodnog kretanja u EU, poziva na brzu reviziju preporuke Vijeća o putovanjima unutar EU do sredine juna”, poručuju iz ovog tijela EU.

U zaključcima Evropskog vijeća navodi se da će se posljedice pandemije ublažiti samo sveobuhvatnim odgovorom na svjetskom nivou.

“EU je najveći izvoznik vakcina a protiv bolesti COVID-19 u svijetu i nastavit će ulagati napore u povećanje globalnih kapaciteta za proizvodnju vakcina kako bi se zadovoljile svjetske potrebe. Evropsko vijeće poziva na intenzivniji rad na osiguravanju pravednoga globalnoga pristupa vakcinama protiv bolesti COVID-19 i podupire vodeću ulogu COVAX-a u tom pogledu”, ističu iz Evropskog vijeća.

EU i njegove države članice predane su namjeri da se ubrza dijeljenje vakcina kako bi se pružila potpora zemljama kojima je potrebna pomoć, a cilj je da se do kraja godine donira najmanje 100 miliona doza te doprinese razvoju lokalnih proizvodnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Evropsko vijeće jedna je od sedam službenih institucija EU i u njemu se obično četiri puta godišnje održavaju sastanci na vrhu čelnika zemalja EU.

  • bhrt.ba / Radio Bihać
  • 26.05.2021 - 10:50

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI