• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    34 °C
  • Ponedjeljak, 04.07.2022 - 15:07

Velika Kladuša: Obustavljen postupak protiv članova Naše stranke i novinara zbog priloga o deponiji

“Naročito nije dokazano da je zbog takvih objava došlo do uznemirenja građana i radnika JKUP ‘Komunalije’, obzirom da ovlašteni organ niti jednim dokazom nije dokazao nastupanje zabranjene posljedice”, navodi se u Rješenju

Općinski sud u Velikoj Kladuši obustavio je prekršajni postupak protiv članova “Naše stranke” Amira Purića i Izeta Ponjevića, te radijskog novinara Almira Kasupovića, koji je protiv njih podnijelo Javno preduzeće “Komunalije”, zbog kršenja javnog reda i mira, piše Detektor.

Prema Rješenju kojim se obustavlja prekršajni postupak, u koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, Sud je došao do uvjerenja da se na temelju iskaza u postupku i na osnovu provedenih dokaza, nije izvan razumne sumnje utvrdilo da su okrivljeni spornim objavama emitovali uznemirujuće i prijeteće objave i sadržaje na društvenim mrežama, niti je ovlašteni organ dokazao da su u njihovim tekstovima iznesene netačne i neprovjerene informacije.

“Naročito nije dokazano da je zbog takvih objava došlo do uznemirenja građana i radnika JKUP ‘Komunalije’, obzirom da ovlašteni organ niti jednim dokazom nije dokazao nastupanje zabranjene posljedice”, navodi se u Rješenju.

Postupak protiv Purića, Ponjevića i Kasupovića pokrenut je na osnovu zahtjeva za prekršajni postupak koji je podnijelo Javno preduzeće “Komunalije”, zbog uznemiravanja građana, odnosno radnika ovog preduzeća iz Velike Kladuše, pisanjem i emitovanjem priloga 2020. godine o deponiji “Radića Most”, te uznemirujućih i prijetećih objava i sadržaja na društvenoj mreži Facebook, stranici “Kladuša je naša”.

Prema ovom zahtjevu, 11. novembra 2020. godine na Facebook profilu Radio Velika Kladuša objavljen je tekst pod naslovom“Simboličnom press-konferencijom članovi ‘Naše stranke’ ukazali na problem deponije ‘Radića Most’”, u kojem je izneseno niz netačnih i neprovjerenih informacija, kao i to da su sam tekst i prilog nastali kao rezultat neovlaštenog i nenajavljenog ulaska na deponiju.

Dio Purićeve izjave iz 2021. godine objavljene na Facebook stranici radija, u kojoj navodi da je preduzeće ‘Komunalije’ dobilo preko deset miliona maraka u protekle četiri godine”, predstavlja paušalno iznošenje podataka bez relevantnih dokaza. Također dio izjave da je za eventualni stepen zagađenosti krivac preduzeće “Komunalije”, unio je nemir i zabrinutost među građane, posebno radnike ovoga preduzeća, koji ovim mogu smatrati da je, osim života i zdravlja, ugrožena i njihova egzistencija, navodi se u zahtjevu.

Purić i Ponjević su u maju ove godine pred Općinskim sudom negirali krivicu, dok se Kasupović branio šutnjom, što je Sud konstatovao kao neprihvatanje odgovornosti i krivice.

Sud je, kako se navodi u Rješenju, cijenio iskaze okrivljenih, ovlaštenog organa i Amira Đogića, direktora preduzeća “Komunalije” Velika Kladuša i uložene dokaze, te smatra da se natpisi i objave Purića i Kasupovića mogu podvesti pod novinarsko izvještavanje o određenim pitanjima i pojavama koje se tiču društvene zajednice, te da za objave na Facebook-u nije utvrđeno da izlaze iz okvira ličnog razmišljanja Ponjevića.

Navode da su poruke na društvenim mrežama uznemirile radnike i da su objave uticale na rad društva koje je iznio Đogić,  Sud je ocijenio kao uopštene.

Protiv ovog Rješenja dozvoljena je žalba.

  • fokus.ba
  • 22.06.2022 - 11:50

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO