• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Ponedjeljak, 17.05.2021 - 00:10
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i JP“Nacionalni park Una“potpisali ugovor o saradnji

Potpisan ugovor koji će pomoći u zaštiti jedinstvene prirodne cjeline u ovom dijelu Evrope – Nacionalni park Una u Bosni i Hercegovini

Potpisan je ugovor o nastavnoj, naučnoj i stručno razvojnoj suradnji između Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i JP Nacionalni park „Una“ d.o.o. Bihać. Time će ova prirodna cjelina biti dodatno pomognuta domaćim naučnim radnicima, a u cilju njenog daljnjeg očuvanja.

Danas su dekan prof. dr. Muhamed Smajlović u ime Veterinarskog  fakulteta u Sarajevu i direktor JP Nacionalnog parka „Una“ d.o.o. - Amarildo Mulić, potpisali ugovor  kojim će Nacionalni park „Una“ dobiti nastavnu, naučnu i stručnu pomoć od naučno-istraživačke institucije. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i prodekan za finansije prof. dr. Jasmin Omeragić, doc. dr. Vedad Škapur sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i Amir Beganović, iz Nacionalnog parka „Una“.

Glavna područja saradnje u okviru ovog ugovora iz oblasti veterinarstva, zaštite i dobrobiti životinja, visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada su: edukacija studenata Fakulteta i izvođenje praktične nastave u području Nacionalnog parka „Una“, priprema projektnih prijedloga i zajednički nastup na nacionalnim i međunarodnim konkursima, kao i naučno-istraživački rad.

Ovim ugovorom je predviđeno ispitivanje i utvrđivanje zdravstvenog statusa životinja i po potrebi dijagnostički, preventivni i terapeutski zahvati na životinjama koje obitavaju na području parka „Una“. Također, ovaj ugovor će omogućiti pristup području Nacionalnog parka „Una“ studentima, nastavnicima i saradnicima Fakulteta u skladu sa planom i programom nastave, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa studija veterinarske medicine.

S druge strane, u cilju realizacije ovog ugovora Fakultet se obavezuje da će za Park obavljati dijagnostičke, preventivne i terapeutske zahvate u skladu sa potrebama.

Veterinarski fakultet u Sarajevu  će također, staviti na raspolaganje u realizaciji projektnih aktivnosti ekspertizu i dijagnostičke laboratorije, a posebno ekpertizu, znanja i vještine iz oblasti konzerviranja divljih životinjskih vrsta koje obitavaju u području Nacionalnog parka „Una“.

Veterinarski fakultet u Sarajevu je jedna od najstarijih naučno-istraživačkih institucija u Bosni i Hercegovini, koja ovaj epitet baštini od 1949. godine i time u svojoj misiji i viziji idejno je opredijeljena na očuvanje životinjskih vrsta Bosne i Hercegovine. Ovakav ugovor predstavlja samo jaču opredijeljenost za očuvanjem biološke raznovrsnosti Bosne i Hercegovine, ali i želju za očuvanjem prirodne sredine ove, ali i ostalih cjelina koje pruža Bosna i Hercegovina.

Očuvati vrijednosti Nacionalnog parka „Una“ je više nego značajno za biološku raznovrsnost ovog dijela BiH, jer je riječ o jednom od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini, riječi su dekana prof. dr. Muhameda Smajlovića. On je istakao svoje profesionalno zadovoljstvo, ali i opredijeljenost Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u jačanju odnosa sa institucijama kakva je JP Nacionalni park „Una“ d.o.o. Bihać.

  • JP Nacionalni park „Una“
  • 29.04.2021 - 15:54
  • 96

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO