• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -0 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 06:40
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Vlada USK ne može riješiti migrantsku krizu

Sastala se Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom

Jučer je u Bihaću zasjedala Operativna grupa za migrantsku krizu na području USK, uz prisustvo predstavnika međunarodnih organizacija i Službe za poslove sa strancima BiH.

Upućen je zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH da hitno dislocira migrante koji borave u kampu na Vučjaku u postojeće centre van Unsko-sanskog kantona. Operativna grupa zahtijeva i hitno izmještanje migranata iz urbanih zona Bihaća i Velike Kladuše.

Do dislociranja migranata iz kampa na Vučjaku, jedan obrok dnevno migrantima osiguravaće Crveni križ USK, a obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća finansiraće Kantonalna uprava civilne zaštite.

Na snazi ostaje zabrana međunarodnim organizacijama za produžavanje postojećih ugovora za iznajmljivanje objekata za prihvat migranata kao i sklapanje novih ugovora bez prethodne saglasnosti Operativne grupe Vlade Kantona. Aktivni ugovori za iznajmljivanje objekata Miral i BIRA su na snazi do 15. novembra do kad se očekuje uspostavljanje nove lokacije. Vlada USK ostaje pri saglasnosti za lokaciju Medeno Polje dok je Grad Bihać kandidovao u razmatranje i lokaciju Lipa.

Od Vlade Federacije BiH zahtijeva se da poduzmu aktivnost prema JP Željeznice FBiH u smjeru zabrane svakodnevnog prijevoza ilegalnih migranata iz Sarajeva i Tuzle u Bihać. Od Službe za poslove sa strancima zahtijeva se jačanje kapaciteta jer na području USK, u kojem boravi nekoliko hiljada migranata, angažovana su samo tri inspektora.

Predstavnici međunarodnih organizacija IOM i UNHCR kazali su da će poštovati odluke vlasti u BiH, te ukoliko se na državnom nivou donese odluka o formiranju novog kampa, biti podrška za njegovo uspostavljanje i funkcionisanje. Od ovih organizacija Operativna grupa Vlade USK zatražila je i pojačanu kontrolu humanitarnih organizacija koje djeluju na ovom području.

  • Radio Bihać
  • 22.10.2019 - 08:36
  • 574

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI