• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    5 °C
  • Petak, 27.11.2020 - 21:25
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Vlada USK pomaže udruženja "Duga" i "Žene sa Une"

Vlada Unsko-sanskog kantona u ovoj godini sa po 42.500 KM podržat će Dom za nezbrinutu djecu "Duga" iz Kulen Vakufa, kao i rad "Sigurne kuće" koja egzistira pri Udruženju "Žene sa Une" iz Bihaća.

"Sigurna kuća" osnovana je na Dan ljudskih prava u decembru 2005. godine i od tada do danas u njoj je privremeni dom pronašlo preko 500 osoba, uglavnom žena i djece žrtava porodičnog nasilja. Samo u ovoj godini 28 osoba bilo je smješteno u "Sigurnoj kući". Među njima je bilo i 19 djece. Čak 4 djevojčice, žrtve nasilja u porodici, ovdje su pronašle svoj dom.

- Vlada Unsko-sanskog kantona i resorno ministarstvo na ovaj način ne samo da pokazuje posvećenost ovoj negativnoj društvenoj pojavi, već smo i kanton koji nastoji pronaći sistemska rješenja u smislu djelovanja svih drugih nadležnih institucija u borbi i prevenciji nasilja u porodici. Mi smo dugogodišnji partneri u provođenju različitih preventivnih programa i mogu reći s ponosom da smo prvi kanton u Federaciji koji je potpisao i revidirani Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici - istakla je Aida Behrem, direktorica Udruženja "Žene sa Une".

U Centru za nezbrinutu djecu "Duga" iz Kulen Vakufa, u 20 godina postojanja bilo je smješteno preko 310 djece do 6 godina starosti. Čak polovina mališana je usvojeno, dok je dio njih vraćen u svoje biološke porodice ili je smješten u druge socijalne ustanove.

- Podrška Vlade Unsko-sanskog  kantona našem Centru, u kojem  trenutno boravi 22 mališana, od iznimnog je značaja - kazala je Sabina Lješčanin direktorica Centra "Duga".

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona naglasila je kako će resorno ministarstvo i Vlada  uvijek biti na rapolaganju ovim, ali i drugim udruženjima koje vode brigu o najranjivijim kategorijama društva.

  • Radio Bihać
  • 14.10.2019 - 12:49
  • 406

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI