• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 11:21

Vlasti u BiH bez dogovora o kovid propusnicama

Vakcinisani građani BiH, bez obzira na to koju vakcinu protiv koronavirusa su primili, često nailaze na blokade na granicama zemalja EU, jer problem predstavlja to što BiH nema jedinstvenu kovid potvrdu te se često QR kod ne može očitati, a čini se da se rješenje ovog problema još ne nazire.

Dok u Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da bi se sa državnog nivoa moglo upravljati izdavanjem, odnosno verifikacijom kovid potvrda, potrebna je saglasnost oba entiteta i Brčko distrikta, na čemu, kako su naveli, ovo Ministarstvo radi od maja ove godine uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

"O ovoj temi govorilo se u junu ove godine na sastanku sa predstavnicima Delegacije EU u BiH gdje su BiH prezentirani uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih kovid-19 potvrda unutar EU", naveli su u MCP BiH.

Dodali su da je ovo ministarstvo na ovu temu pripremilo i dostavilo posebnu informaciju Savjetu ministara BiH te da i dalje očekuju da se ova informacija razmotri, da se donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ponovili su da Evropska unija od trećih zemalja ne traži "jedinstvenu potvrdu" koju izdaje jedna organizacija, već je dala preporuke za unificiranu potvrdu, koja u svim državama ima iste podatke i digitalne elemente.

Te su tako napomenuli, kada je riječ o ideji da se u ispunjavanje uslova za izdavanje digitalne potvrde o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti i rezultatima testiranja uključi IDDEEA, da je ta agencija zadužena za izradu ličnih karata i pasoša i da nema nikakvu nadležnost u bilo kojem obliku da učestvuju u procesu prikupljanja, obrade i razmjene zdravstvenih podataka, a pogotovo ne za izdavanje zdravstvenih potvrda.

  • bhrt.ba
  • 10.11.2021 - 11:57

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO