• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 02.12.2023 - 20:00

Wang YI: Svijet mora 'hitno djelovati' na smirivanju sukoba Izraela i Hamasa

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je u ponedjeljak da svijet mora "hitno djelovati" kako bi smirio rat Izraela i Hamasa dok je u Pekingu ugostio diplomate arapskih i muslimanskih zemalja.

Delegacija ministara vanjskih poslova Palestinske uprave, Indonezije, Egipta, Saudijske Arabije i Jordana boravi ove sedmice u Pekingu na razgovorima usmjerenim na "deeskalaciju" trenutnog palestinsko-izraelskog sukoba.

- Radimo zajednički na brzom smirivanju situacije u Gazi i vraćanju mira na Bliski istok što je moguće prije - poručio je Wang ministrima u državnoj gostinskoj kući Diaoyutai u kineskoj prijestolnici.

- U Gazi se odvija humanitarna katastrofa - kazao je Wang delegatima, uključujući generalnog sekretara Organizacije islamske saradnje.

- Situacija u Gazi utiče na sve zemlje širom svijeta, dovodeći u pitanje ljudski osjećaj za dobro i pogrešno i krajnji rezultat humanosti - kazao je.

- Međunarodna zajednica mora hitno djelovati, poduzimajući efikasne mjere kako bi spriječila širenje ove tragedije - izjavio je kineski šef diplomatije.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas zbog napada od 7. oktobra za koji navodi da je u njemu ubijeno 1.200 ljudi, većinom civila, i da je oteto 240 talaca, u najtežem napadu na tu zemlju u njenoj istoriji.

Hamasova vlada u Gazi tvrdi da je najmanje 13.000 ljudi ubijeno u izraelskom nemilosrdnom zračnom bombardovanju i kopnenim operacijama, među kojima i na hiljade djece.

Nakon izbijanja rata prošlog mjeseca, kineski zvaničnici, uključujući ministra vanjskih poslova Wanga, pozvali su na hitan prekid vatre i "zahlađenje" situacije.

Kina je kroz istoriju solidarna s Palestincima i podržava dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

I ove godine je nastojala igrati veću ulogu na Bliskom istoku, olakšavajući istorijsko zbližavanje između Saudijske Arabije i Irana, i slanjem posrednika u regiju da se založi za prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa.

Wang je diplomatama u ponedjeljak poručio da je Peking "dobar prijatelj i brat arapskih i muslimanskih zemalja".

- Uvijek smo čvrsto branili legitimna prava i interese arapskih i muslimanskih zemalja i uvijek smo čvrsto podržavali napore palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava i interese. Kina čvrsto stoji uz pravdu i pravičnost u ovom sukobu - kazao je.

Ministar vanjskih poslova Palestinske uprave Riyad al-Maliki optužio je Izrael da nastoji "dovesti kraj prisustva palestinskog naroda na onome što je ostalo od njegove istorijske teritorije".

Princ Faisal bin Farhan, šef saudijske diplomatije, kazao je da Rijad "traži veću saradnje s našim prijateljima u Kini u cilju okončanja ove krize i teške situacije što je moguće brže", prenosi AFP.

  • vijesti.ba/radiobihac.com
  • 20.11.2023 - 09:15

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI