• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    28 °C
  • Srijeda, 25.05.2022 - 15:41

"Za život sa manje boli, mi zajedno - vi kako hoćete" prvi edukativno-rekreativni kamp za djecu i mlade oboljele od dijabetesa

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić danas je ispratio članove Udruženja djece i omladine oboljelih od dijabetisa USK-a koje će učestvovati na prvom edukativno-rekreativnom kampu za djecu i mlade oboljele od dijabetesa u BiH pod nazivom "Za život sa manje boli, mi zajedno- vi kako hoćete" koji će se održati u Međugorju od 06.05.-10.05 2022. godine. Pored 25 članova kantonalnog udruženja, na kampu će učestvovati i članovi udruženja iz Tuzle, Banja Luke i Mostara.

“Hvala predsjednici Rubiji Kulenović koja predano vodi udruženje i aktivno učestvuje u brojnim edukacijama i druženjima, to je Grad Bihać i prepoznao proteklih godina podržavši nekoliko projekata koji za cilj imaju ukazati na opasnosti koje donosi dijabetes kod naših mladih sugrađana” – istakao je gradonačelnik Fazlić.

Organizirajući kamp udruženja koja okupljaju djecu i mlade oboljele od dijabetesa iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine imaju isti cilj i namjeru, kroz druženje, edukacije, i upoznavanje sa novim tehnologijama iz oblasti dijabetesa zajednički djelovati na poboljšanju života svojih članova. Na kampu koji je besplatan će biti prisutno oko 100 djece, po 25 iz svakog od ova četiri udruženja, dakle i djeca s područja Unsko sanskog kantona i naše općine. Učesnici kampa će svakodnevno, pored druženja i izleta, zajedno sa svojim roditeljima učiti zmeđu ostalog i kako izbrojati ugljikohidrate u namjernicama koje jedu i piju, kako dozirati inzulinsku terapiju, te kako spriječiti hipo i hiperglikemiju. Također, predviđeno je i održavanje psihosocijalnih radionica. Predavanje i radionice o tehnologijama u dijabetesu dražaće stručnjaci iz ove oblasti.

  • bihac.org
  • 06.05.2022 - 10:25

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI