• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 01.03.2024 - 18:48

Zaštita i registracija krajiške trahane i omača

Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona, zajedno s Biotehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću provodi projekat zaštite i registracije domaćih prehrambenih proizvoda. Ovim projektom će, za početak,  biti obuhvaćeni trahana i krajiški omač. U okviru  projekta će se provesti proces registracije i standardizacije proizvoda kako bi se stekla pretpostavka osiguranja kvaliteta prehrambenih proizvoda i zvanična registracija „Garantirano tradicionalni specijalitet“ za odabranu grupu proizvoda.

Pored toga, uradit će se prepoznatljiv dizajn i oznake, oblik i vrsta ambalaža, deklaracija, a zatim provesti promotivne aktivnosti u cilju promocije proizvoda “Garantirano tradicionalni specijalitet“ kao dio turističke ponude USK-a. Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona vrši prezentaciju ovog projekta zainteresiranim proizvođačima, kaže Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK:

„Isto to ćemo provesti u našim hotelima i restoranima. Upriličićemo prezentaciju tih proizvoda, nastojati da se u svakom restoranu nađe opis i reklama tih proizvoda, da se vidi jasna oznaka da je to tradicionalni proizvod. Na taj način, nadamo se da će i ugostiteljima biti omogućeno obogaćivanje ponude“.

Mirsada Zulić iz Bihaća, trahanu pravi po receptu svoje majke i jedna je od obrtnica, koje su pokazale interesovanje za učešće u pomenutom projektu:

„Trahanu pravim godinama i to po receptu svoje majke. Redovno izlažem na sajmu ekologije u Bihaću i mogu reći da trahana zanima ljude, posebno one koji je nikada prije nisu probali. Sada sam s Obrtničkom komorom potpisala ugovor i moje će biti samo da napravim trahanu, ostalo će Komora preuzeti na sebe“.

Mali, ali po mnogim parametrima veliki porodični obrt Braško iz Bihaća, trahanu već godinama samostalno izvozi na tržišta čak 11 zemalja, širom svijeta. Direktor ovog Obrta Nermin Kasupović smatra da je trahanu moguće, poželjno, pa čak i potrebno uvrstiti u ovdašnju turističku ponudu i to na različite načine.

„Evo jedna zanimljivost iz našeg ličnog iskustva. Imali smo poziv jednog mladog bračnog para iz Hrvatske, koji je želio da svojim gostima na svadbi pokloni trahanu. Oni su, zapravo, trahanu kao jelo upoznali upravo u Bihaću, dolazeći na odmor i poželjeli su svojim gostima na svadbi pokloniti po pakovanje trahane. Trahanu dakle, osim što je imamo u turističkoj ponudi kao jelo, možemo i prezentirati kao nešto što se može kupiti i ponijeti sa sobom“, naveo je Kasupović.

S obzirom na svoje iskustvo, smatra i da krajiška trahana zaslužuje da ima zaštićeno geografsko porijeklo, te da bi njena zaštita na institucionalnom nivou doprinijela povećanom izvozu.

 

  • Radio Bihać
  • 11.03.2023 - 12:35

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI