• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 04.02.2023 - 22:39

Zašto su prozori u avionu okrugli, a ne četvrtasti?

Prozori na avionima bili su okrugli sve do pedesetih godina prošlog stoljeća, no stručnjaci su ih nakon dvije tragične nesreće zamijenili okruglima.

Nekad su putnici u avionima uživali u pogledu kroz četvrtaste prozore. No, kako prenosi punkufer.hr, to se promijenilo 1953. godine kada su se dogodile dvije nesreće u kojima je smrtno stradalo 56 ljudi.

Krivac za nesreće je kvadratni oblik prozora.

Zbog četvrtastih prozora avioni su se “raspadali” u zraku. Četiri kuta takvih prozora nisu podnosila visoki tlak zraka koji se javlja na velikoj nadmorskoj visini. Istraživanje koje prenosi punkufer.hr, pokazalo je da je 70 posto ozljeda u avionima uzrokovano tlakom u kutovima prozora.

Zato su u avionima uvedeni okrugli prozori, gdje je pritisak ravnomjerno raspoređen, pa su zbog toga mnogo jači od četvrtastih. Tačnije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom okviru  aviona prikladnije zbog svoje strukture i manje su osjetljive na oštećenja.

Pukotine pod pritiskom mogu uzrokovati fenomen koji se naziva “eksplozivna dekompresija”.

Postoji jednostavnije objašnjenje za činjenicu da su prozori na nekim ravninama ovalni: prostorna ograničenja. Ako okrugli prozor “razvučemo” u ovalni, površina prozora je naravno veća, što olakšava promatranje idiličnih krajolika – ako, naravno, dobijete mjesto uz prozor.

  • klix.ba
  • 24.01.2023 - 10:17

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI