• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 18.04.2024 - 19:23

Zatvoren Prihvatni centar "Sedra" u Cazinu

Posljednjih dvadesetak osoba koje su bile smještene u Privremenom prihvatnom centru "Sedra" u Cazinu, jučer su izmješteni  u bihaćki centar "Borići". Povučeno je i zaposleno osoblje, te iznesena kompletna oprema iz objekta, tako da se može konstatovati da je ovaj privremeni centar od danas zatvoren.

Službenog očitovanja iz Službe za poslove sa strancima BiH ili međunarodnih organizacija još uvijek nema, međutim ranije je potvrđeno da s današnjim datumom ističe ugovor o financiranju "Sedre", u kojoj su skoro tri godine boravile ranjive kategorije migrantske i izbjegličke populacije.

"U Prihvatnom centru 'Sedra' u posljednje vrijeme boravio je zaista mali broj migranata i izbjeglica. Također, moramo imati u vidu da zaključno s krajem mjeseca ističe i ugovor o financiranju tog centra, tako da vjerujem da će ubrzo biti i zatvoren", ovo je još prije desetak dana rekao zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić također je ranije najavio zatvaranje "Sedre" zaključno s krajem mjeseca, te dodao da je prema njihovim informacijama takva odluka donesena zbog manjeg broja migranata koji dolaze i borave u ovom dijelu BiH.

Privremeni prihvatni centar "Sedra" otvoren je u julu 2018. godine, te su u njemu uz osigurane dostojanstvene životne uslove i bez većih zabilježenih incidenata boravile porodice sa djecom, kao i maloljetnici bez pratnje.

  • Radio Bihać
  • 30.06.2021 - 11:59

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI