• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    10 °C
  • Četvrtak, 22.10.2020 - 08:00
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Zavod za prostorno uređenje predstavio aktivnosti u prošloj godini

Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća je danas u gradskoj upravi organizirao predstavljanje aktivnosti ove ustanove u prošloj godini. Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Šuhret Fazlić. Umjesto da se realizacija svakog zahvata posebno predstavlja javnosti u vrijeme kad se događao, organizirano je, kako je pojašnjeno, današnje zbirno predstavljanje učinjenog.

U izvještaju koji je direktor Zavoda za prostorno uređenje Ademir Toromanović predao gradonačelniku Šuhretu Fazliću, sumirane su aktivnosti vezane za asfaltiranje i održavanje lokalnih cesta, infrastrukturne projekte, rekonstrukciju ulica nakon realizacije Projekta izgradnje sistema otpadnih voda i čišćenje kanala za oborinske vode na teritoriji Grada Bihaća, rekonstrukciju javne rasvjete i ostale radove.


Zavod je u prošloj godini uspješno asfaltirao 36 lokalnih ulica u bihaćkim mjesnim zajednicama, pri čemu su skoro podjednako zastupljena i gradska i prigradska naselja. Ceste i trotoari su se radili na Ozimicama I, Lukama, MZ Jezero-Privilica, Donje i Gornje Prekounje, Bakšaiš, Kamenica, Izačić, Orašac, Ružica, Hatinac, Brekovica, Klokot-Papari, Malo Založje i Gata. Osim toga Zavod je bio uključen i u aktivnosti u poslovnoj zoni Kamenica. Vrijednost izgrađene cestovne infrastrukture procijenjena je na skoro 1,9 miliona KM. Istovremeno za održavanje makadamskih puteva, cesta i signalizaciju je izdvojeno 980.000 KM.

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti izgradnje i rekonstrukcije prostora, instalacija i građevina za zajedničko korištenje, realizirana su sredstva u ukupnom iznosu od oko 1,7 miliona KM.

Značajna sredstva u iznosu od 360.000 KM izdvojena su za čišćenje kanala za oborinske vode na području od Vrste i Turije do Kamenice, Velikog Luga, Pritoke i Ripča, gdje se na taj način preventivno djeluje protiv poplava. Sa takvim projektima nastavit će se i u ovoj godini.

Prošle godine je krenula i rekonstrukcija javne rasvjete. Sa vlastitim i donatorskim sredstvima u iznosu od 880.000 KM zamijenjena je stara sa novom LED rasvjetom u centru grada, a zamijenjeni su i dotrajali metalni stubovi. Sa novom LED rasvjetom pokrivene su i najmnogoljudnije mjesne zajednice Harmani, Ozimice I i II, kao i određene ulice u Prekounju. Efekti uštede već su vidljivi na računima za struju, a do kraja ove godine se očekuje kompletna rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća.

Sanirano je nekoliko dječijih igrališta, pasarela, vodovodna i kanalizaciona mreža u nekim mjesnim zajednicama, kao i u poslovnoj zoni Kombiteks.

Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća u prošloj godini je realizovao radove u vrijednosti od oko 3,6 miliona KM. Posebno je istaknuta činjenica da su svi urađeni radovi i uredno plaćeni izvođačima.

  • Radio Bihać
  • 31.01.2020 - 13:31
  • 280

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI