• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 27.04.2024 - 17:00

"Zmajice" večeras na uzvratnom meču kod Slovenki

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u slovenskom primorskom gradu Kopru (18.00 sati), u okviru 4. kola UEFA Lige nacija B – grupa 4, igra uzvratni susret protiv Slovenije, u kojem bi, u slučaju da ostane neporažena, mogla već kolo prije kraja osigurati minimalno baraž za plasman u Ligu nacija A.

Selekcija BiH, koja se od ponedjeljka do srijede pripremala u Trening centru NS BiH u Zenici, ulazi neporažena i sa prve pozicije u duel sa Slovenkama, protiv kojih su u septembru u TC NS BiH odigrale neriješeno 1:1.

“Zmajice”, u slučaju barem neriješenog rezultata u Kopru, imaju velike izglede i za direktan plasman u Ligu nacija A, jer će posljednji susret u okviru prvog izdanja UEFA Lige nacija B igrati 5. decembra na stadionu “Bilino polje” u Zenici (19:00 sati), kada će ugostiti Bjelorusiju, koju su već na neutralnom terenu u mađarskom Gyoru savladale s 2:1.

Selektorica Samira Hurem zbog povreda neće moći računati na Mariju Aleksić i Andreju Gavrić, ali je prije polaska u Sloveniju bila optimistična da mogu ostati neporažene i u ovom, petom meču prvog izdanja UEFA Lige nacija.

- Imale smo nekoliko dana da se pripremimo ua utakmicu protiv Slovenije. Mislim da su cure jako dobro odradile posao na treninzima, prihvatile sve zadatke koji je stručni štab postavio pred njih i da ćemo sa punim samopouzdanjem dočekati utakmicu.

Sigurno da nas očekuje jako teška utakmica, pogotovo što Slovenija igra na domaćem terenu, a znamo i da ekipa Slovenije ima i individualno jako dobre igračice, individualni kvalitet. Ali, mi ćemo se fokusirati na našu igru, da mi odradimo maksimalno svoj posao na terenu. Sigurna sam da će na kraju dobra igra rezultirati i dobrim rezultatom - kazala je kapitenica bh. tima Milena Nikolić, koja je s tri gola u četiri prva kola i najbolji strijelac bh. tima.

Nikolić je i u septembarskom susretu protiv Slovenki u Zenici, pred kraj prvog poluvremena, dovela bh. tim u vodstvo, a Slovenke su u drugom poluvremenu, nakon što je Glorija Slišković u 48. minuti dobila drugi žuti i automatski crveni karton, s igračicom više uspjele poravnati na 1:1, ali ne i preokrenuti rezultat tog meča. 

Bjelorusija će večeras u 20 sati biti domaćin selekciji Češke, koja se još uvijek nada da može završiti kao prvoplasirana, mada je, krajem oktobra, u duelima protiv bh. selekcije izgubila u Zenici s 0:1 te na domaćem terenu odigrala 2:2. Oba gola za bh. tim na gostovanju u Hradec Kralovima postigla je upravo Nikolić, dok je Alma Krajnić bila strijelac jedinog gola protiv Čehinja u Zenici, nakon kojeg su bh. nogometašice preuzele i lidersku poziciju u grupi 4.

Osim što je jedina neporažena, BiH je i jedina selekcija u grupi 4 koja je u sva četiri dosadašnja meča postigla makar jedan gol, a zanimljivo je da su na oba dosadašnja gostovanja postigle po dva gola te osvojile četiri boda, koliko su osvojile i u dva domaća meča odigrana u Zenici.

U posljednjem, 6. kolu, u kojem će BiH ugostiti Bjelorusiju, Češka će biti domaćin Sloveniji, koja bi večeras mogla ostati bez bilo kakvih izgleda za plasman u Ligu nacija B, ali koja još uvijek strahuje i za opstanak u Ligi nacija B.

Na spisku za preostala dva meča Lige nacija B nalaze se sljedeće igračice: Jelena Gvozderac (ŽNK Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Selma Kapetanović (Al-Ula Sport klub, S. Arabija), Melisa Hasanbegović (Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo),Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Mejrema Medić (ŽNK Osijek, Hrvatska), Ena Taslidža (Turbine Potsdam, Njemačka), Emina Ekić (Melbourn City, Australija), Elma Husić (ŽNK Emina), Maja Jelčić (Inter, Italija), Milena Nikolić (FC Basel, Švajcarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Una Rankić (ŽFK Leotar) i Maja Hrelja (SFK 2000 Sarajevo).

Tabela grupe 4: BiH 8, Češka 7, Slovenija 3, Bjelorusija 2 boda.

  • federalna.ba
  • 01.12.2023 - 12:03

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI